Raad mag beslissen over zwembad

NIJKERK Maar liefst zes varianten voor een zwembad legde het college op de tafel van de gemeenteraad. Met in de voorstellen alle voors en tegens op een rij. Eerder waren dat er drie. Meest opvallende variant: geen zwembad. Maar ook behoud van alleen Bad Bloemendal wordt in de stukken van het college genoemd.

Henk Brinkman

De gemeenteraad besloot in december 2013 dat Bad Bloemendal en De Slag moesten worden gesloten en gesloopt en dat het college moest komen met een voorstel voor een nieuw zwembad op een centraal gelegen plek in Nijkerk met een jaarlijkse exploitatielast van 509.000 euro. Reden van het besluit: de hoog oplopende onderhoudskosten van de bestaande zwembaden na 2018. Ook kreeg het college de opdracht om een nieuw zwembad eventueel samen met Amersfoort te ontwikkelen, maar Amersfoort zag daarvan een paar maanden geleden af. Toen bleek dat een nieuw zwembad niet kon worden gebouwd met die jaarlijkse last van 5 ton. Het was of te klein of te duur.

NIJKERK Wethouder Marly Klein legt nu de keuze voor een nieuw zwembad bij de gemeenteraad. ,,We kunnen binnen het door de raad gestelde kader geen zwembad bouwen," zei ze in een toelichting op de voorstellen. Ze liet zich tijdens de persconferentie niet verleiden tot politieke uitspraken over een voorkeur die het college zou kunnen hebben. Ze wil slechts alle informatie aan de raad overleggen. Opvallend is wel dat nu ook het langer openhouden van Bad Bloemendal op tafel wordt gelegd. Op de vraag waarom ook dan de Slag wordt gesloten, terwijl dat in Hoevelaken gevoelig ligt, wilde Klein niet ingaan.

Nieuw is wel dat ook de mogelijke opbrengsten van de grond van de huidige zwembaden in de berekeningen zijn betrokken. Dat levert een jaarlijks voordeel op van 70.000 euro.

Op 23 april houdt de gemeenteraad een rondetafelgesprek over de voorstellen, waarbij ook belangstellenden en organisaties als zwemvereniging Flevo kunnen meepraten. Op 30 april spreekt de raad verder over de plannen. In juni moet een besluit worden genomen.

Label:

Zwembad