• import

Programma voor Boerenmaandag is rond

NIJKERK Nijkerk weer is maandag 16 april weer in de ban van De Boerenmaandag. Nu nog meer voor alle Nijkerkers, meldt de organisatie. Het jaarlijkse evenement voor jong en oud zal dit jaar voor de 37ste keer gevierd worden.

Om 9.45 uur worden de genodigden en sponsoren lopend naar het Plein begeleid door één van de bekendste boer en boerin van tv voor de officiële opening. Zoals inmiddels traditie wordt om 10.00 uur de opening gedaan door één van de deelnemers van de landbouwmechanisatieshow. Dit jaar is dit Lammert van Nijhuis van Transmefo BV. Daarna worden ook de vlaggen gehesen, waaronder de nieuwe boerenmaandagvlag. Dit met muzikale omlijsting van Muziekvereniging Concordia uit Nijkerkerveen.

DEMONSTRATIES De mechanisatieshow op het Plein bestaat uit deelnemers die hun trots aan landbouwwerktuigen presenteren, zodat iedereen die van dichtbij kan komen bewonderen. Er is een veeshow keuring, deze koeien en vaarzen zijn weer uitgezocht bij de leden van de veeteelt studieclub uit Nijkerk en omstreken.

De Puttense Boerendansers komen optreden en de Trapakkers uit Ede geven demonstraties van vlegeldorsen, smachten, manden met tenen en korven met stro vlechten, zicht haren, wol spinnen, schapenwol breien. Er is een hoefsmid en de stoomtractor staat er weer. Ook worden schapen geschoren.

SPELLEN De CPJ is aanwezig met diverse spellen. Dit jaar hebben ze op het programma Tik maar raak voor een knaak (één-tegen-één spel), Gekke dierenquiz en Dok en doe een gok (schattingsvraag). Zij zijn te vinden naast het bekende Nijkerkse beeld van twee handelende boeren met drie koeien. Dit beeld herinnert aan de veemarkt, die tot 1980 op het Plein voor de Waag werd gehouden.

Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Alle jaren staat De Passage met een kraam en een terras op de Boerenmaandag. De Passage heeft dit jaar een jubileum te vieren, want ze bestaan alweer 60 jaar. 

KINDEREN Voor de allerkleinsten is gratis Kidzplein op het Molenplein ook weer een feest. Bibaboerderij komt naar de Boerenmaandag. Samen op de foto en even knuffelen kan allemaal en met de foto maakt een delelnemer kans op een Intertoys waardebon van 25 euro. Roels beestenboel kinderboerderij dier-o-theek en meerdere springkussens zijn hier ook Omroep Nijkerk, onderdeel van VOC lokaal, zal live verslag uitbrengen en gaat er een feestje van maken, samen met Badabounce dansen op de leukste (kinder) hits.

BETROKKEN Boerenmaandag wil verbinden en is maatschappelijk betrokken in Nijkerk. Dit jaar is dat onder andere terug te zien in De Puttense Boerendansers die naast hun optreden op het Plein dit jaar ook bij de drie verzorgingshuizen komen om daar het feestelijke Boerenmaandag gevoel over te brengen. Daarnaast is er speciaal een paardentram die rondritten verzorgt voor de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.

OLDTIMERS EN BRADERIE Voor liefhebbers is er een tractor-en-oldtimerrit, om 10.30 uur starten de motoren van de tractor-oldtimers vanaf de parkeerplaats Koetsendijk voor de toertocht door Nijkerk waarbij ze langs alle drie de verzorgingshuizen komen en rond 13.00 uur zijn ze weer terug op de Koetsendijk, zodat iedereen de oldtimers daar kan bezichtigen. De hele route is te vinden op de site van Boerenmaandag.

Van 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur is er braderie in de binnenstad van Nijkerk. De organisatie hiervan ligt in handen van de Nijkerkse Ondernemers Vereniging (NOV).

Er zijn meer dan 125 verschillende kramen aanwezig. Er is van alles te koop; van poffertjes tot boeken en van kleding tot huishoudelijke artikelen.

STICHTING COEN Stichting Coen is ook dit jaar weer naast de Grote Kerk te vinden met een aantal kramen. Coen is een Nijkerkse stichting die hulp verleent aan minder bedeelden in Oost-Europa. Bezoekers kunnen hier terecht voor boeken, kaarten met onder andere afbeeldingen van oud Nijkerk, kleding, speelgoed, spellen en andere rommelmarktspullen. Ook zijn er heerlijke koeken te koop. Uiteraard is de koffie-, thee- en frisdranktent weer present waar je even tot rust kan komen en gezellig met elkaar kan babbelen. Daarnaast is er gelegenheid om de mooiste kerktoren van Nederland te beklimmen tot 13.00 uur.

Halverwege de middag meezingen op het grote plein met onze Nijkerkse volkszanger Patrick en de enige echte Niekarkse Rockband Ritn Ditn mag ook dit jaar weer De Boerenmaandag afsluiten.

Het volledige programma en meer informatie op de Facebookpagina Boerenmaandag of op www.boerenmaandag.nl.