Programma Amerikaanse week

NIJKERK Van 27 juli tot en met 1 augustus wordt een Amerikaanse week gehouden in Nijkerk. ,,Ondanks de beperkte tijd en middelen denken we toch met een enthousiaste groep een leuk programma in elkaar te hebben gezet en wellicht is dit weer een opmaat naar een nieuwe traditie", schrijven de organisatoren.

Het voorlopige programma is inmiddels bekend. De meest actuele agenda is te vinden op de eigen Facebookpagina /centrumnijkerk.

De hele week hangen Amerikaanse vlaggetjes door de stad, zijn er Amerikaanse gerechten bij de horeca op het Plein en een expositie Op reis met Arend van Curler in Museum Nijkerk, Venestraat 16.

Arend van Curler, Nijkerker, reisde in 1637 met de West-Indische Compagnie naar Nieuw-Nederland. Hij stichtte daar later een nederzetting die uitgroeide tot een grote stad, Schenectady in de staat New York.

Op maandag, dinsdag en woensdag kinderspelen in de Langstraat van 13.00 tot 18.00 uur met een stormbaan en twee springkussens op het plein, een mega sjoelbaan, hoela hoep game en Amerikaanse spelen: zoals een rodeostier. Onderdeel van de kinderspelen is letters zoeken in de etalages van diverse winkels in Nijkerk.

Woensdag staat er bovendien een American Pancakes (poffertjeskraam) met daarbij gratis rondrijden op een pony met westernzadel en cowboy hoed. Locatie is de Langestraat.

Donderdag, 14.00 uur, is er in het museum 'Oud Nijkerk' een rondleiding door de expositie, daarna kunnen bezoekers op eigen gelegenheid

een fietstocht doen langs plekken die herinneren aan de historie van de Nijkerkers die naar Nieuw-Nederland trokken. Kosten zijn 2 euro, maximaal twintig deelnemers. Fietstocht eindigt bij MC Donalds waar gratis koffie en een donut aangeboden wordt op vertoon tegoedbon. Opgave via info@museumnijkerk.nl.

Op vrijdag 31 juli volgt een Walking dinner (culinaire stadswandeling), www.museumnijkerk.nl. De maandelijkse walking dinner wordt deze keer

aangeboden met Amerikaanse gerechten.

Startpunt is De Postkamer, aan de Kleterstraat om 16.00 uur. Kosten zijn 49,50 euro, maximaal 15 deelnemers. Opgave via info@museumnijkerk.nl.

Vrijdag en zaterdag zijn er XXXXL-kortingen bij veel Nijkerkse winkeliers. Er is een vrijdagmarkt met twee kramen met alleen maar Amerikaanse producten (www.shopamerica.nl).

Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur is er en Brocante- en Curiosamarkt. Zaterdagmiddag een barbecue met terras op het Plein. Aansluitend de prijsuitreiking van het letterspel.

Zaterdagavond vanaf 17.30 uur volgt een karaoke-avond met alleen maar Amerikaanse muziek op het Plein ter afsluiting.

foto Rogier Pull, Peter van Wanningen, Gerben Fiester, Herman van de Bunt, Henry Hamstra en Frans Poorter. Niet op de foto Gert Renes en Henk van Boeijen.