• Bram van den Heuvel

Politie zet 25 rechercheurs op 'zaak Romy'

HOEVELAKEN Omdat er bij de pers en burgers nog veel vragen leven, heeft de politie een lijst met vragen en antwoorden opgesteld over de vondst van de overleden 14-jarige Romy. Er zijn zo'n 25 rechercheurs op de zaak gezet en de verdachte zit 'in beperkingen' in het belang van het onderzoek.

In beperking is een door het OM opgelegde maatregel die betekent dat de verdachte géén contact mag hebben met de buitenwereld behalve zijn advocaat. Ook geldt dan dat de politie gebonden is aan grote terughoudendheid in het geven van informatie. Ondanks dat het onderzoek doorgaat, komt er daardoor nu weinig nieuwe informatie naar buiten, legt de politie uit.

Waarom geeft de politie niet meer informatie over de aangehouden jongens?

De politie is altijd terughoudend met dit soort informatie en mag over verdachten alleen informatie geven over het geslacht, de leeftijd en de woonplaats. Dit is wettelijk vastgelegd. De privacy van verdachten is belangrijk, ze zijn immers nog niet veroordeeld.

Wat adviseert de politie ouders en schoolgaande kinderen?

Gelet op de huidige stand van het onderzoek ziet de politie geen aanleiding voor concrete adviezen voor ouders en schoolgaande kinderen. In het algemeen is het altijd verstandig om samen te fietsen naar school, vriendenen sport, in plaats van alleen.

Zijn de aangehouden verdachten betrokken bij de dood van beide meisjes?

Op basis van de informatie uit beide onderzoeken lijkt het er vooralsnog op dat het om twee losstaande zaken gaat. Er zijn twee aparte rechercheteams gestart - Teams Grootschalige Opsporing (TGO) - die de dood van Savannah en Romy onderzoeken. Wel werken beide onderzoeksteams samen en delen onderzoeksinformatie waar nodig.

Hoe is Romy om het leven gekomen?

Uit onderzoek is gebleken dat het meisje door een misdrijf om het leven is gebracht.

Hoeveel rechercheurs zijn op de zaak gezet?

Er zijn zo'n 25 rechercheurs op de zaak gezet. Uiteraard zal waar nodig voor het onderzoek extra mensen zoals analisten, forensische experts, speurhondengeleiders, wijkagenten en zoals gisteren mensen van de Mobiele Eenheid worden ingezet.

Is er sprake van misbruik?

We kunnen in deze fase van het onderzoek nog niets zeggen over de omstandigheden waaronder het lichaam van Romy is aangetroffen.

Hoeveel tips zijn er binnengekomen?

Er zijn diverse tips binnengekomen. Deze worden allemaal onderzocht.

Bekijken de rechercheteams ook relevante camerabeelden?

In het onderzoek naar de dood van Romy worden relevante en beschikbare beelden zeker onderzocht op aanknopingspunten.

De politie vraagt om private camera's te registreren bij Camera in Beeld van de politie. Dit overzicht helpt de politie om snel een overzicht te hebben over camera's in een bepaald gebied.

Meer info en registratie op deze pagina.