• Om de week is er ruimte voor lokaal talent in de bibliotheek.

    Maranke Pater

Pilot muzikale zondagmiddagen in bieb succes

NIJKERK De pilot van Bibliotheek Nijkerk om op zondagmiddag de bibliotheek te openen heeft vruchten afgeworpen. Niet alleen resulteerde de openstellingen in meer uitleningen voor de bibliotheek, met de muzikale middagen kwam er ook een nieuwe doelgroep naar de bibliotheek toe: de muziekliefhebber.

De openstelling in de wintermaanden wordt als een groot succes gezien. Bezoekers kwamen kranten lezen, boeken ruilen en luisteren naar de muziek op de muzikale zondagmiddagen. Ineke van Oort, medewerkster van de bibliotheek: ,,Voor velen is de openstelling een breek van een stil weekend. Zeker ouderen waarderen de openstelling zeer. Maar we zien ook gezinnen die boeken komen lenen op zondag, omdat ze dat als een rustige dag ervaren. We merken minder gehaastheid onder bezoekers. De bibliotheek is echt een plek geworden om te ontspannen en om te ervaren."

VERLENGING Het bestuur van de bibliotheek is zó over de zondagmiddagen te spreken dat we besloten hebben om ook in de winter van oktober 2018 ot maart 2019 op de zondagmiddagen open te gaan. ,,Ook dan houden we elke twee weken een klein concert met een gratis inloop."

LOKAAL TALENT De muzikale middagen waren een vaste prik waar vooral lokaal talent een kans kreeg. ,,We hebben onder andere gitaarschool Rollocastle op bezoek gehad, zangeres Sylvana Djoemat en het Appeltaartconcert." Er is talent dat zichzelf spontaan aanmeld om te komen spelen. Voor sommige mensen is het optreden in de bibliotheek een eerste podiumervaring. ,,We hebben dankzij de muzikale zondagmiddagen een vaste groep bezoekers gekregen die naar muziek komt luisteren. We horen van mensen terug dat ze de muziek enorm waarderen en dat het voor hen de enige reden is om naar de bibliotheek te komen. Door lokaal talent een kans te geven dragen we ook bij aan hun ontwikkeling als artiest."

Lokale bandjes, zangers en zangeressen: iedereen is welkom om zichzelf op te geven voor een optreden in de bibliotheek voor het nieuwe seizoen. Voor de komende zondagen staan er nog een paar optredens gepland. Zo vindt op 4 maart een zondagmiddagconcert door Smartlappenkoor Hoevelaken plaats. Op 18 maart is het laatste zondagmiddagconcert gegeven door gitaristen.

De bibliotheek heeft nog een aantal activiteiten op de agenda staan voor de komende weken. Zo doet de bibliotheek op 11 maart mee aan Gluren Bij de Buren met het toneelstuk Mepasaant. Op 14 maart vindt een lezing over wandelen plaats door schrijver/journalist Flip van Doorn ter ere van 60e Veluwe Wandeltocht Nijkerk. Op 19 april is er een lezing over kunstprojecten en Spakenburgse Diva's, in samenwerking met De Brink. De bibliotheek doet op 11 en 12 mei mee aan de Open Atelierroute. Er komen exclusieve transparante 'tapijten' en andere kunstwerken met tekst. ,,We zouden graag gewild hebben dat we ook in de zomer op zondagmiddagen open konden, alleen hebben we er de mankracht niet voor."

Meer op www.bibliotheeknijkerk.nl.