• Redactie

Petitie tegen zonnevelden in Nijkerk inmiddels negenhonderd keer ondertekend

NIJKERK Een petitie tegen de aanleg van zonnevelden in het gebied Over de Laak in Amersfoort, grenzend aan Nijkerk, heeft in twee weken meer dan negenhonderd handtekeningen van omwonenden opgeleverd. Ook mensen uit Nijkerk zetten hun krabbel voor deze petitie. De petitie vraagt aan de gemeente Amersfoort dat zij het besluit van mei 2017 om bedrijven de mogelijkheid te geven plannen in te dienen voor zonnevelden, terugdraait. Ondertekenaars vinden dat het open polderlandschap in dit gebied wordt aangetast door de geplande zestien hectare zonnevelden en voelen zich gepasseerd door de gemeente.

Ondertekenaars van de petitie zijn van mening dat het in 2017 genomen besluit van de gemeente Amersfoort om zonnevelden aan te laten leggen in het gebied Over de Laak strijdig is met de Ontwikkelingsvisie Over de Laak, die in 2016 met honderden enthousiaste bewoners van Vathorst in samenwerking met de gemeente Amersfoort tot stand is gekomen. Deze gezamenlijke visie gaat uit van lichte recreatie, nieuwe natuur, behoud van het open polderlandschap en een goede overgang naar het waardevolle landschap van Arkemheen. In deze visie waren geen plannen opgenomen voor zonnevelden.

Initiatiefnemer van de petitie, Chris Bruijnes is tevreden met deze tussenstand. ,,Dit aantal handtekeningen laat zien, dat niet alleen de bewoners van wie het uitzicht vanuit hun woning wordt bedorven zich verzetten, maar zeker ook de bewoners die verderop in de wijk wonen, inclusief bewoners uit Nijkerk. Zij fietsen en wandelen ook regelmatig in dit gebied. Zij mochten ervan uitgaan dat hun plan uitgevoerd zou worden. Daar dreigt nu een streep doorheen gehaald te worden doordat de gemeente de deur open heeft gezet voor vergunningaanvragen voor zonnevelden."

De steun voor de petitie groeit nog steeds via www.zonneveldenamersfoort.petities.nl.