• Rob Schoon

Passie voor biljart doorgeven

NIJKERK Binnen vijf minuten is duidelijk dat ik te maken heb met een gepassioneerd biljarter. Gert van Beek spreekt vol passie over zijn sport en de spelvormen. Op 7 oktober is de opening van zijn eigen biljartschool in Nijkerk. Van Beek wil niet alleen de technische details overbrengen op zijn leerlingen, maar ook de liefde voor de sport.

Rob Schoon

 

Zelf is Van Beek al sinds zijn zesde 'besmet' met het biljartvirus, dus al ruim 55 jaar. ,,Ik kreeg een tafelbiljart van mijn vader en was meteen verkocht. Vervolgens speelde ik heel vaak bij een oom in het café en vanaf mijn twaalfde in clubverband. En best succesvol, want meteen werd ik daar clubkampioen.Ik ben vroeg begonnen en heb nu nog steeds erg veel plezier in het spel."

 

VEEL TRAINEN De fijne kneepjes werden later bijgebracht door onder andere Gerard Kinkert. ,,Mensen denken te vaak dat het een eenvoudige sport is, maar dat is absoluut niet waar. Als je op een hoog niveau wilt spelen, moet je veel trainen. En er zijn diverse spelvormen waar je extra uitdaging kan vinden, zoals het kaderspel, bandstoten en driebanden. De ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan, probeer ik over te brengen op mijn leerlingen."

 

In Gert's Biljart School kan je voor alle disciplines terecht. ,,Zelf heb in tot de top acht van Nederland gespeeld, totdat een ongelukkige val mijn bewegingsvrijheid beperkte. Ik speel nog steeds competitie en behoor ik nog tot de top 50. Maar ik haal daarnaast veel plezier uit het lesgeven."

 

BILJARTLES Één van de mooie dingen die Van Beek vindt aan biljarten, is dat het heel toegankelijk is. ,,Bijna iedereen kan biljarten en van jong tot oud. Nu geef ik bijvoorbeeld les aan een jongetje van tien jaar, maar ook aan gepensioneerde mannen .Die afwisseling vindt ik persoonlijk erg leuk.Niet iedereen streeft het allerhoogste na, maar het is zo dat iedereen leergierig is."

 

Gert's Biljar School is niet nieuw, want Gert van Beek geeft al rim 30 jaar les. ,,Mijn vorige pand in Ermelo werd gesloten, dus ik moest een nieuwe locatie zoeken. Via gemeenteleden van Life Nijkerk kwam ik op het spoor van dt bedrijvenpand aan de Wallerstraat. Een prachtige locatie, waar ik heel blij mee ben. Nu kan ik mijn passie blijven uitvoeren, waar het er even op leek dat ik geen ruimte meer zou hebben. Je snapt wel hoe blij ik was toen dit pand beschikbaar was.""

 

OPENING Hoewel Van Beek al enige tijd lesgeeft in zijn pand aan de Wallerstraat 125 2a te Nijkerk, is de officiële opening gepland op 7 oktober 2017. ,,Wethouder Nadya Aboyaakoub komt de opening verrichten."  Van Beek hoopt dat er veel geïnteresseerden komen kijken. ,,Iedereen is welkom tussen 14.00 - 16.00 uur. Ik wil overbrengen dat er veel mooie kanten aan het biljartspel zitten. Er komt concentratie, inzicht, techniek en uithoudingsvermogen bij kijken. Maar ook mensen die gewoon een lekker balletje willen spelen, zijn welkom om wat tips en trucs te leren."