• Ossi Kallunki

Parkeren mogelijk weer met muntgeld

Henk Brinkman

NIJKERK Wethouder Geert Horst gaat kijken of er binnenkort weer met munten voor het parkeren kan worden betaald. Hij heeft dat toegezegd aan het bestuur van de Nijkerkse Ondernemersvereniging. Ook wordt het mogelijk met een creditcard zoals Visa of Mastercard te betalen.

Vorige week boden verontruste ondernemers een petitie aan over de betaalwijze van parkeren. Horst concludeerde dat vooral de wijze van betalen de steen des aanstoots is voor de ondernemers. Hij trad in overleg met het bestuur van de ondernemers met de vraag of er draagvlak zou zijn voor het weer invoeren van betalen met muntgeld. Het tarief gaat dan wel omhoog naar 80 cent (nu 70 cent) om de extra kosten van het legen van parkeerautomaten te dekken. Het bestuur liet weten dat dit voorstel bespreekbaar zou zijn. NOV-voorzitter Gerard van den Tweel keerde zaterdag terug uit Suriname en besprak het plan met leden van de club. Hij liet maandag weten dat daarvoor draagvlak was. Hij gaat ervan uit dat dit op 1 mei wordt ingevoerd. Dat kon Horst niet toezeggen, maar hij wil zich inspannen om het betalen met munten zo snel mogelijk weer in toe voeren. Ook betalen met creditcards wordt mogelijk gemaakt.

Van den Tweel liet wel weten dat wat de ondernemers betreft achteraf betalen met slagbomen moet worden ingevoerd en de eerste twee uur parkeren moeten 'gratis' worden. Dat laatste willen de ondernemers het liefst voor de zomer gerealiseerd zien. Wat Van den Tweel betreft hoeven de resultaten van proeven in Harderwijk en Veenendaal niet te worden afgewacht, omdat, zoals hij zei: ,,Iedere plaats zijn eigen specifieke omstandigheden heeft." Op die laatste suggestie wilde Horst niet ingaan.

Ook liet Horst weten dat een rechterlijke uitspraak over het registreren van kentekens bij het betalen van parkeren voor Nijkerk geen gevolgen heeft. ,,In Nijkerk worden geen kentekens in gemeentelijke apparaten ingevoerd en geregistreerd. Ook krijgt de gemeente geen gegevens van wie waar heeft geparkeerd. Bij het belparkeren geven parkeerders hun kenteken door aan de provider. Niet aan de gemeente."