• Bert Jurling en Jacquelien de Jong brengen het laatste boek van Henk Claasen uit. 

    Maranke Pater

Overmeesterd laatste boek Claasen

NIJKERK Het laatste boek van Henk Claasen werd helaas te vroeg afgekapt door zijn overlijden aan de ziekte ALS. Op zaterdag 18 november brengt Merit Roodbeen namens de BDU 'Overmeesterd' uit, het slotdeel van de tweede ALS-trilogie. Samen met Bert Jurling wist ze het verhaal tot een einde te brengen. 

De eerste vijf delen van beide trilogieën over ALS gingen over het verloop van de ziekte ALS bij de hoofdpersoon, Vergouwen. Deze Amersfoortse rechercheur krijgt te horen dat hij de ongeneeslijke ziekte ALS heeft. Jacquelien: ,,Henk was net op een punt gekomen waar de criminele bende geïnfiltreerd is in het ziekenhuis en de farmaceutische industrie. De politie staat onder zware druk. Henk was helemaal nog niet bezig met zijn overlijden, dus dat kwam toch plotseling." Na het overlijden van Henk duurde het een poosje voordat Jacquelien wist wat ze wilde doen met zijn nalatenschap. Eerst wilde ze met een aantal schrijvers een eind breien aan het spannende misdaadverhaal, maar uiteindelijk besloot ze de pen uit handen te geven aan Bert Jurling. Ze leerde Bert kennen bij de atletiekvereniging Jacquelien: ,,Ik had in eerste instantie liever gehad dat meerdere mensen het verhaal zouden afschrijven. En dat ze hun eigen ding er van zouden maken. Maar uiteindelijk heb ik besloten om Bert het verhaal te laten schrijven."

Het verhaal eindigt op een kantelpunt in het boek, de chaos is compleet. Je merkt duidelijk dat er een andere schrijver aan het woord is. Toch bezit Bert ook die Henk-humor en dat had ik helemaal niet verwacht." Om zich voor te bereiden op het afschrijven van het boek las Jurling de eerste vijf boeken van Claasen twee keer. Jurling: ,,Het mooie aan deze ALS-trilogieën is dat er humor verpakt zit in een detective. Ongemerkt krijgen mensen heel veel informatie over de ziekte ALS, iets wat het voornaamste doel was van Henk. Omdat zowel de schrijver als de hoofdpersoon allebei aan de ziekte leden was het voor mij een hele uitdaging om met het verhaal verder te gaan." Veel elementen van Henks eigen leven komen terug in zijn verhalen. Jacquelien: ,,De werkelijkheid en het boek lijken door elkaar heen te lopen. De hoofdpersoon van het boek wordt steeds zieker. Het is net een televisie waar een film op wordt vertoond waarbij de televisie ineens stuk gaat, en je zelf het einde van het verhaal moet verzinnen. Het verhaal blijft doorgaan."

De boeken snijden maatschappelijke vraagstukken aan. Jurling: de verzekeringsmaatschappijen hebben moeite met mensen met ALS, omdat ze tonnen kwijt zijn aan deze patiënten. De farmaceutische wereld ziet echter een mooie melkkoe in mensen met ALS. Er zijn mensen op hoge plekken die corrupt raken, iets wat we ook in onze maatschappij hebben gezien. Ik heb mij toen ik hieraan begon nauwelijks gerealiseerd hoeveel verhaallijnen nog een einde moesten krijgen."

'Overmeesterd' wordt op 18 november gepresenteerd bij Boekhandel Roodbeen. Belangstellenden zijn vanaf 16.30 uur welkom aan het Verlaat 13. ISBN 9789087882235 Verkoopprijs: 17,95 euro. Van elk verkocht exemplaar gaat 1 euro naar de stichting ALS. Voor meer informatie: www.henkclaasen.nl