Oude ambachtenmarkt

NIJKERK Bij, in en om het stoomgemaal Hertog Reijnout en bezoekerscentrum Arkemheen vindt zaterdag 12 september van 11.00 uur tot 16.00 uur voor de achtste keer een oude ambachtenmarkt plaats.

Van palingroken tot kleuren, van wol spinnen tot vilten, van kaarsen maken tot netten boeten en van natuurdecoraties tot manden vlechten. Ook worden er diverse kleine workshops gegeven; ook voor kinderen. Een natuurfotograaf laat zien hoe hij het veld ingaat en de imker verkoopt honing.

Daarnaast treedt het Chiantikoor uit Nijkerk op om 13.30 uur en 14.30 uur. Vanaf 12.00 uur schuift een groep oude motoren en een file oude trekkers aan. Het Waterschap Vallei en Veluwe geeft vanaf 10.30 uur om het uur een presentatie over de geschiedenis van de dijken langs het Rand-en Eemmeer. Ook organiseren ze vanaf 11.15 uur een begeleide fietstocht over de Zeedijk.

Het stoomgemaal is natuurlijk ook in werking en stoomt er lustig op los. De entree is deze dag gratis; het is namelijk ook Nationale Monumentendag en het thema dit jaar is 'Kunst en ambacht'.

Op de zolder van het bezoekerscentrum is een expositie over 'Vormen van Energie'. Deze is te zien tussen de presentaties van het Waterschap door.

Het stoomgemaal en bezoekerscentrum Arkemheen zijn gelegen op de Zeedijk 6 te Nijkerk, aan het randmeer. Met de auto of motor vanaf de A28 afslag Nijkerk, Zeewolde ri Zeewolde en voor bij de rotonde links de Zeedijk op. Deze tot het eind volgen.

Alle informatie inclusief alle deelnemers is te vinden op www.bezoekarkemheen.nl of via 06-23196934. Voor het Waterschapprogramma www.vallei-veluwe.nl