Oud-raadslid Jan Duijnhouwer overleden

NIJKERK/HOEVELAKEN Oud-raadslid voor PROgressief21 is dinsdag overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Duijnhouwer is 71 jaar geworden.

Duijnhouwer was raadslid vanaf 2006 tot de raadsverkiezingen van 2014. In die periode was hij fractievoorzitter voor zijn partij. Daarna bleef hij nog commissielid voor zijn partij.

In 2011 werd Duijnhouwer gekozen tot Nijkerks politicus van het jaar. Ook werd hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

door Henk Brinkman

In de raadsvergadering van donderdag 25 juni herdacht burgemeester Gerard Renkema Duijnhouwer als een volhardend politicus. ,,Hij voelde zich vooral volksvertegenwoordiger, maar vergat niet dat hij ook bestuurder was. Hij was breedsprakig, hield van discussie en wilde graag anderen overtuigen van de juistheid van zijn standpunten. Ook na zijn actieve periode, bleef hij actief op twitter. En ook al was hij vaak breedsprakig, hij slaagde erin zijn standpunt binnen de beperkte ruimte van een tweet samen te vatten."

Renkema memoreerde Duijnhouwers volhardendheid inzake geluidsbescherming van Hoevelaken. ,,Het zal hem hebben verheugd toch nog te hebben vernomen dat alle wensen in de nieuwe aanbesteding zijn opgenomen."

Ook wees Renkema op Duijnhouwers schilderlessen die hij enige jaren geleden oppakte. ,Hij kreeg de opdracht basiskleuren te gebruiken met vloeiende lijnen. Bij zijn afscheid als raadslid schonk hij een schilderij waarin hij tot uitdrukking wilde brengen dat de raad en het college in vloeiende lijnen evenwicht moeten vinden. De raad bepaalt, het college voert uit en de raad controleert. Dat schilderij heeft een plekje vlak bij de raadszaal. Zo blijft Jan toch dicht bij ons."

Daarna hield de raad een minuut stilte.

Foto: Jan Duijnhouwer in gesprek met Ely Hackmann en Henk Brinkman toen hij was gekozen als Nijkerks politicus van het jaar.