• Harry Koelewijn

Organisatie blij met succesvolle start 'Uitgestelde Koffie'

NIJKERK Het project 'Uitgestelde Koffie Nijkerk' heeft vrijdagmiddag een succesvolle start beleefd in café Old Niekark. In het project, dat door meerdere Nijkerkse horeca-ondernemers wordt gesteund, bestellen cafébezoekers koffie voor zichzelf en een mede-burger die het 'bakkie' zelf niet kan betalen.

Old Niekark, 't Regthuys, Intratuin, Kade10, De Postkamer en zelfs Coava, het koffiehuis dat pas in april zijn deuren in de Nijkerkse binnenstad opent, doen mee. ,,Het gaat nu om zes locaties in Nijkerk, maar ook Hoevelaken en Nijkerkerveen worden benaderd of kunnen zelf aanmelden. Na de lancering tijdens een netwerkbijeenkomst van Open Coffee in Old Niekark, werden de gasten ter plaatse zo enthousiast dat er meteen uitgestelde koffie werd besteld, bij hun eigen bestelling. De eerste muntjes zitten inmiddels daar in de pot, maar pas als de hele organisatie staat, kan de eerste Uitgestelde Koffie worden geschonken'', aldus de organisatie.

De komende week wordt achter de schermen gewerkt aan de herkenbaarheid van de horecaondernemingen die meedoen. Zij zullen straks herkenbaar zijn door een sticker op de deur met het logo van Uitgestelde Koffie Nijkerk en een pot met logo op de bar met daarin de muntjes van al gedoneerde Uitgestelde kopjes Koffie. ,,We hopen hiermee te bereiken dat mensen die het (even) niet kunnen betalen toch (anoniem) een terrasje of café kunnen bezoeken. Of dat mensen die afhankelijk zijn van anderen om naar buiten te gaan, zoals de ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis, nu juist samen met anderen er op uit kunnen gaan, zonder dat het diegene die meegaat wat kost. We hopen hiermee nieuwe ontmoetingen te creëren. Maar voor het zover is moeten we goed uitleggen hoe het werkt'', Bert Nijeboer van de organisatie.

HOE WERKT HET? ,,Het principe is simpel: je bestelt voor jezelf een koffie, en bestelt daar één of meerdere 'uitgestelde koffie' bij. De 'uitgestelde koffie' krijg je niet zelf, maar komt op een lijstje in het café terecht. Een medeburger uit Nijkerk die zo'n kop koffie niet zelf kan betalen, kan dan op een later moment zo'n 'uitgestelde koffie' cadeau krijgen. Je weet dus vooraf niet precies voor wie je bestelt. Het hoeft niet perse een koffie te zijn, het mag natuurlijk ook thee zijn. Zo mobiliseren we dus 'koffiedonoren' die iets doen voor hun medemens die het niet zelf kan betalen.''