Oranje-Nassauschool wint wedstrijd rond 'Dag van de leerplicht' (video)

NIJKERK Donderdag 17 maart was de Dag van de Leerplicht. Om het recht om naar school te vieren, konden alle basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 in de gemeente Nijkerk meedoen met een wedstrijd, uitgezet door de gemeente. Groep 7 van de Oranje Nassauschool (eerste video) won.

De vraag luidde: 'Hoe ziet het onderwijs er in 2052 uit?'. Het meest creatieve of originele idee kon taart winnen voor de hele klas. De Oranje-Nassauschool was dit jaar goed vertegenwoordigd, waarbij groep 8a en 8b een eervolle vermelding verdienen voor het hele leuke ingezonden 2052-filmpje (tweede video). Ook groep 8 van de Rehoboth Groep heeft met een filminzending hoge scores gehaald bij deze wedstrijd (derde video).

Maar groep 7 van de Oranje-Nassauschool is de winnaar. Zij hebben een ontwerp gemaakt waarbij in de toekomst geschiedenis gegeven met een tijdmachine en de aardrijkskundeles met een 3D-bril op. Hierdoor kunnen de leerlingen 'rondwandelen' in de steden waar zij les over krijgen. Omdat de uitslag ontzettend dicht bij elkaar lag, hebben alle deelnemende klassen taart gekregen.

CREATIEFSTE SMOES Op de voortgezet onderwijsscholen komen leerlingen soms met de meest vreemde smoezen aanzetten als ze te laat zijn. Vandaar het idee om dit jaar een verkiezing te houden voor de meest creatieve smoes van Nijkerk. Verschillende inzendingen zijn binnengekomen, varierend van 'te dichtbij wonen' en daardoor te laat komen tot 'nog even rustig een broodje willen eten, want dat is ook belangrijk'. De smoes die erboven uitstak kwam uit klas BK2B van het Corlaer College. Op de dag van de leerplicht hebben wethouder Aboyaakoub en de leerplichtambtenaren gesproken met deze klas. Simon en Jack hadden een wel erg ingewikkelde smoes bedacht. Zij waren te laat bij Engels na de gymles. Toen de leerkracht ernaar vroeg, vertelden ze dat ze na de gym naar beneden waren gelopen om wat lekkers uit de automaat te halen. Hun snoep bleef vastzitten in de automaat en toen moest Jack naar de conciërge en Simon moest de automaat bewaken. Met als resultaat dat ze 15 minuten te laat waren in de les. Deze leerlingen hebben van de wethouder een attentie ontvangen (een wekker) en onder het genot van een Dagvandeleerplicht-taartje zijn ze met elkaar het gesprek aangegaan over het recht op onderwijs en waarom smoezen worden bedacht. Door het vertellen van smoesjes beseffen de kinderen zich dat ze onder de leerplicht uit proberen te komen, terwijl het recht op onderwijs een mooi goed is.