• Dit jaar worden er weer twee Bachconcerten gegeven door het Bachconsort.

    Mathilde Dusol

Opnieuw Bachconcerten met één van de meest geliefde cantates

NIJKERK Voor het vierde achtereenvolgende jaar komt het Bach Consort met twee toegankelijke concerten met werken van componist Johann Sebastian Bach. Aanstaande zaterdag zal het achtste concert worden gegeven.

Maranke Pater

 

Nijkerker Falco van Loon is van beroep tenorzanger en had al een samenwerking met een groep mensen die in Bennekom een zelfde serie concerten organiseren toen hij bedacht dit ook voor Nijkerk te willen doen. ,,Al snel vormde ik samen met een aantal andere Bach-liefhebbers een stichting met als doel om de muziek van Bach centraal te zetten." Door laagdrempelige, gratis concerten te organiseren hoopt Van Loon ook andere doelgroepen in de kerk te zullen treffen. ,,Muziek is zó belangrijk, daarom zijn kinderen ook welkom. Ik heb voor mijn werk een keer een repetitie gehad met bespelers van allerlei oude instrumenten zoals blokfluiten en luitmuziek. Hierna zijn we naar basisschool het Baken gegaan voor een mini-concert. Kinderen waren enorm onder de indruk van de muziek en de diverse instrumenten."

LIEFHEBBERS Van Loon ervaart dat de Nijkerkers de Bachconcerten hebben omarmd. ,,We zien veel liefhebbers van klassieke muziek, maar ook mensen die geen geoefende klassieke luisteraars zijn. Ze komen instrumenten tegen waarvan ze het bestaan niet wisten. We verwachten opnieuw veel bezoekers."

 

PARADIJS In een uur tijd wordt er een drietal werken gebracht die te maken hebben met sterfelijkheid en het bijbehorende paradijs. De hoofdmoot is cantate BWV 106: 'Gottes Zeit is die allerbeste Zeit'. De cantate gaat wel ook onder de naam 'Actus tragicus' en wordt gezien als één van de meest geliefde cantates van Bach. Het stuk bevat een combinatie van twee blokfluiten en een Viola da Gamba's."

Georg Philip Telemann was een tijdgenoot van Bach en van hem wordt de trauer cantate, 'Du aber, Daniël, gehe hin' gespeeld. ,,In de tijd van Bach en Telemann werd er anders aangekeken tegen de dood. In die tijd was de dood geen negatief iets. Doodgaan is vreselijk en treurig, maar daarentegen is 'dood zijn' het paradijs. Het vooruitzicht van de eeuwigheid in het paradijs is zeer troostend en iets om naar uit te kijken. In de muziek van Telemann en Bach hoor je zowel het lijden dat gepaard gaat met het sterven, maar vervolgens is daar ineens het paradijs."

De oud-Nijkerkse sopraan Marion Strijk komt zingen en alt Elbesth Gerritsen, evenals tenor Pablo Gregorian en bas Florian Just. ,,Samen zingen zij diverse prachtige aria's." Het derde werk komt van de Noorse componist Knut Nystedt, die een bewerking heeft gemaakt van de koraal 'Komm zu der tot'. ,,Dit prachtige stuk wordt als een totaalbeleving gebracht."

Het eerste Bachconcert wordt op 4 februari 2017 gehouden om 16.00 uur in de Katholieke kerk aan de Holkerstraat. Op 10 juni vindt het tweede Bachconcert plaats met een andere invulling. Toegang is gratis, wel is er een collecte.

Meer informatie: www.bachconsortnijerk.nl.