• Gerrit Steen

Open Tuindag voor fuchsialiefhebbers

NIJKERK/VOORTHUIZEN Deze week wordt voor de achttiende keer de Open Tuinendag gehouden van de Fuchsiavereniging 'De Veluwe' en kunnen belangstellenden op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus de prachtig aangelegde tuin bewonderen van de familie Davelaar aan de Overhorsterweg 53 in Voorthuizen.

Gerrit Steen

De Open Tuinendag is een jaarlijkse traditie van de Fuchsiavereniging, waarbij iedereen die dat wil de prachtige fuchsiatuinen gratis kan bezoeken en kan genieten van de ongelooflijk mooie bloemenpracht. De tuinen zijn op beide dagen open vanaf 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is niet alleen gratis, maar men kan ook genieten van een kopje koffie met een versnapering. Liefhebbers van fuchsia's die voor de eerste keer een dergelijke open tuinendag bezoeken weten niet wat ze zien en worden getroffen door de fascinerende schoonheid van honderden verschillende soorten fuchsia's.

FAMILIE DAVELAAR Bij de familie Davelaar zijn maar liefst vijfhonderd fuchsia's, waarvan meer dan vierhonderd verschillende soorten te zien. Gerrie Davelaar: ,,Maar ook liefhebbers van andere planten komen ruimschoots aan hun trekken hoor, zo hebben we onder meer een waterval met speciale waterplanten en zijn er pruimen-, walnoten-, kastanje-, appel- en perenbomen te bewonderen. Ook daglelies, papegaaienplanten, hortensia's, papavers, datura's en stokrozen staan er fantastisch bij, het is gewoon veel te veel om op te noemen. Er komen altijd veel mensen kijken naar de Open Tuindagen. We zijn in april 2009 verhuisd van de Schoolstraat 113 in Nijkerkerveen naar een boerderij op de Overhorsterweg 53 in Voorthuizen en hoopten dat evenveel mensen ons zouden weten te vinden als voorheen. Wat schetst onze verbazing: vorig jaar mochten we maar liefst zeshonderd bezoekers ontvangen, een absoluut record! Ze komen uit alle windstreken, van Groningen en Friesland tot mensen uit Zeeland, een paar jaar geleden kwam er zelfs nog een bus uit België speciaal voor ons over. Verder komt de scootmobielclub Nijkerk ieder jaar langs en worden bewoners van het St. Jozef in Nijkerk met busjes van het UWV naar ons toegebracht. Daarnaast zijn er ook veel vakantiegangers van campings in de omgeving die ons met een bezoekje vereren. Ze worden altijd goed ontvangen door ons, ze krijgen koffie met wat lekkers aangeboden."

KLEINE STEKJES ,,Behalve het grote aquarium dat wij midden in de vijver met kooikarpers hebben neergezet kunnen de mensen nu ook een tweede aquarium bewonderen, je weet niet wat je ziet, de mooiste vissen zwemmen op ooghoogte aan je voorbij. Ook lopen er bij ons veel ganzen, eenden en kalkoenen rond, het is bij ons net een mini-dierentuin. Er is verder een informatiestand van de Fuchsiavereniging aanwezig, tevens zijn er meststoffen te koop, boekjes en andere informatie over de fuchsia's. Voor liefhebbers zijn er kleine stekjes. 's Winters houden we ze over door ze in een oude diepvriezer met turfmolm over te houden, ze moeten immers vorstvrij gehouden worden. Auto's kunnen we goed kwijt, op het weiland naast ons huis is daar plaats genoeg voor. We hopen dat evenveel mensen ons weten te vinden als vorig jaar….!"

BELLEMAN De fuchsia, in de volksmond ook wel belleman geheten, is genoemd naar Leonhard Fuchs, die leefde van 1501 tot 1566. Hij was botanicus en arts en schreef een van de eerste boeken over kruiden. De ongeveer honderd soorten komen oorspronkelijk in Midden- en Zuid-Amerika, de Falklandeilanden, Tahiti en Nieuw-Zeeland voor. De meeste vinden we in de bergwouden rond de evenaar, soms wel tot 3000 meter hoogte. De winterharde soorten zijn sierlijke tuinplanten; met de niet-winterharde kunt u kas, kamer, serre en balkon verfraaien. De rechtopgroeiende soorten zijn als struik, maar ook als stamboompje te kweken, de hangende en kruipende soorten zijn heel dankbare hangplanten. De hoofdbloeitijd is augustus en september en loopt vaak door tot eind oktober. De duizenden rassen vormen een gewild verzamelobject voor liefhebbers, temeer omdat ze zo gemakkelijk te stekken zijn, enorm rijk bloeien en gevoelig zijn voor een persoonlijke verzorging.

foto Gerrie en Dirk Davelaar stellen graag hun 'fuchsiaparadijs' open voor belangstellenden.