• De schietvereniging ontving zaterdag de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Gerard Renkema.

    Aalt Guliker

Open dag bij Schietvereniging Frans Tromp

HOEVELAKEN Schietvereniging Frans Tromp uit Hoevelaken viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Het jubileum wordt gevierd met een open dag.

Maureen van Goethem

De vereniging ontving zaterdag de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Gerard Renkema. De erepenning kan worden verleend aan onder andere sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor deze bijzondere verdiensten. De Koninklijke Erepenning is bij Koninklijk Besluit toegekend aan de schietvereniging.

OPEN DAG Om het jubileum te vieren, worden belangstellenden uitgenodigd om op zaterdag 18 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur nader kennis te maken met de leden en met de schietsport. ,,Het jubileum willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan, maar samen met de Hoevelakense bevolking vieren op onze locatie op de Stoutenburgerlaan", vertelt voorzitter Hans Zwakman.

TWAALF METER BAAN Op dit moment telt de schietvereniging 47 actieve leden. Zij komen niet alleen uit Hoevelaken, integendeel. Ook vanuit Amersfoort, Soest, Nijkerk, Baarn en Leusden komen de schutters naar Hoevelaken om bij Schietvereniging Frans Tromp hun sport te beoefenen. Op de locatie aan het Ridderspoor/Stoutenburgerlaan kunnen de diverse disciplines worden beoefend, het luchtgeweer (luchtbuks), het klein kaliber pistool (KKP), het klein kaliber geweer (KKG) en het klein kaliber karabijn (KKK). Het schieten wordt geoefend in een professioneel uitgeruste twaalf meter schietbaan.

TROFEEËN Met regelmaat wonnen leden van SV Frans Tromp diverse wedstrijden, de trofeeën staan tot op de dag van vandaag te pronken in de prijzenkast. Oud-voorzitter Ap de Greef schoot mee in de hoogste regionen, in 1995 werd voor de eerste keer een Nederlands Kampioenschap behaald. Hans Zwakman werd als eerste binnen de vereniging Nederlands Kampioen in de discipline 'Klein Kaliber Geweer, 50 meter knielend'. Hij zou dit in de jaren daarna nog vijftien keer herhalen, zowel op de vijftig als de twaalf meter discipline. In 2015 en 2016 bracht Bart Wolfswinkel de titel naar huis met het 'Klein Kaliber Karabijn'.

WEDSTRIJD Tijdens de open dag kunnen belangstellenden met al hun vragen over de vereniging en de schietsport langskomen. ,,Naast een kop koffie en een lekkernij stellen wij iedereen ook in de gelegenheid zelf een luchtgeweer ter hand te nemen.'' Daaraan is een kleine wedstrijd verbonden, voor jong en oud en zijn er diverse prijzen te winnen. ,,Wij hebben gekozen voor drie categorieën: 4 tot 12 jaar, 13 tot 17 jaar en de 18+-leeftijdsgroep. Bezoekers kunnen schieten met luchtgeweren op een afstand van tien meter op normale schietschijven. Wie de meeste punten scoort, gaat met een fraaie prijs naar huis. Wij zeggen vooral: Kom en vier dit feest met ons mee, wij hopen u op zaterdag 18 mei te mogen verwelkomen.''