• Maranke Pater

Op fotojacht in Nijkerkse natuur

NIJKERK Fotograaf  en vormgever Arjen Gerritsma gaat in het voorjaar en de zomer 's avonds regelmatig op 'jacht' met zijn fototoestel naar het wild in de omgeving van Nijkerk. Van de mooiste natuurfoto's heeft hij nu een natuurkalender gemaakt.

Maranke Pater

 

Arjen Gerritsma is van oorsprong een boerenzoon, die als hij op het land was zijn ogen goed de kost gaf. ,,Het fotograferen is mijn beroep geworden en ik ben als ZZP-er altijd erg druk. Ik doe weinig aan ontspanning. Fotograferen in de natuur betekent voor mij een uitlaatklep. Ik kan als ik thuis lang achter de computer zit zomaar al mijn rommel laten vallen en de polder in trekken met mijn camera." Gerritsma geniet van de natuur om hem heen en de dieren die er wonen. ,,Ik geloof in de schepping. Ik waardeer en zie de schepping om mij heen als ik in de natuur fotografeer. Ik fotografeer regelmatig reeën met kalveren, maar wist niet dat reeën een tweede bronsttijd kennen, en dat reeën die al drachtig waren van de eerste bronst tegelijkertijd bevallen met de reeën die in het najaar worden bevrucht. Ik vind het mooi om te zien hoe alles in de natuur klopt." Voor Gerritsma zijn spontane ontmoetingen vaak een cadeautje. ,,Een poosje geleden vloog in de polder Arkemheen een zeearend over, een vogel die sinds kort ook daar voorkomt. Als zoiets gebeurt kom ik helemaal enthousiast thuis."

 

SCHEMER De beste tijden om lokaal wild te spotten is in de schemering in de lente- en zomermaanden. Gerritsma gaat dan graag op 'jacht'. ,,Ik jaag op een diervriendelijke manier en probeer dicht bij de dieren te komen. Soms lukt het me ze vast te leggen op enkele meters afstand. Die momenten leveren de mooiste platen op. Ik ken de spanning van de jagen door het fotograferen. Ik zit alleen niet zoals de meeste natuurfotografen een halve dag te wachten, daar heb ik geen tijd en ben ik te ongeduldig voor."

Eén van zijn eerste bijzondere natuurfoto's was een foto van een wezel. ,,Ik reed door de Arkemheense polder en zag ineens twee diertjes zitten. Ik heb mijn auto stilgezet en ben rustig terug gelopen. Gelukkig was één van de wezeltjes net zo nieuwsgierig als ik, want hij bleef zitten toen ik mijn camera op hem richtte."

EDELHERT Een ander bijzonder moment was toen hij de wandelaars van de Veluwe Wandeltocht fotografeerde in 2013. ,,Ik stond te wachten op een plek in het bos waarvan ik wist dat ze langs zouden komen. Het was 8.30 uur in de ochtend en op het einde van de laan zag ik de allereerste wandelaars aankomen. Net op het moment dat ik wilde afdrukken liep er een edelhert met haar kalf uit de bosjes. Dat soort momenten zijn geweldig." 

Voor de kalender heeft Gerritsma 48 foto's gemaakt, vrijwel allemaal in een straal van 5 kilometer rondom Nijkerk gemaakt. Een preview van de kalender, die 14,95 euro kost, is te vinden op Nijkerkreclame.nl. Ook is de kalender voor bedrijven beschikbaar als relatiegeschenk of in een kerstpakket. Vanaf 25 stuks zijn ze leverbaar met eigen bedrijfslogo. Voor meer informatie: info@graphicsound.nl.