• Harry Koelewijn
  • Harry Koelewijn
  • Harry Koelewijn
  • Harry Koelewijn

Onthulling beeld Nijkerk 600 jaar

NIJKERK Burgemeester Gerard Renkema heeft vanmiddag samen met wethouder Geert Horst officieel het beeld 'Zes Eeuwen stad Nijkerk' onthuld. Kunstenaar Jan Carel Koster werd benaderd door de Stichting Nijkerk 600 om dit beeld te maken ter gelegenheid van zeshonderd jaar stadsrechten voor Nijkerk. Dit werd in het feestjaar 2013 gevierd. De sculptuur is drie meter hoog en staat op een markante plek in het centrum van Nijkerk, waar Frieswijkstraat, Oosterstraat en Langestraat bij elkaar komen.

In het beeld 'Zes Eeuwen stad Nijkerk' zijn veel elementen verwerkt, die belangrijk zijn in de geschiedenis van Nijkerk. Voorbeeld daarvan zijn het cijfer 6, de tabaksindustrie, de Zuiderzee met de meerpalen, de veemarkt en de boerenmaandag.

VERBONDEN Burgemeester Gerard Renkema: ,,Mooi om te zien is dat de geschiedenis van verleden en heden in het beeld met elkaar verbonden zijn. Er waren in het feestjaar 2013 dankzij sponsoren, vrijwilligers, verenigingen, stichtingen en organisaties veel leuke evenementen in onze gemeente. Mensen wisten elkaar te vinden en het thema verbinden zag ik vaak en veel terug. Ik ben blij dat dit terug komt in dit beeld."

De sculptuur is abstract in opbouw en verbergt veel symboliek. De beeldhouwer koos voor de marmersoort Alicante Rojo. Rojo is rood in het Spaans dat voorkomt in het Spaanse Catral (Alicante). Onderin wordt de steen steeds roder. Als basis kun je het cijfer 6 uit de vorm halen; dit staat natuurlijk voor het 600-jarig bestaan van Nijkerk. De vorm is gebaseerd op een pijp om tabak mee te roken. Nijkerk is groot geworden onder andere door de tabaksteelt. Deze twee symbolen zijn het uitgangspunt van het beeld. Maar er zijn nog meer symbolen terug te vinden. In de sculptuur zijn op een natuurlijke ritmische wijze alle aspecten in een verhaal aan elkaar verbonden tot één geheel. Net zoals alle inwoners van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen samen gemeente Nijkerk vormen.

QR CODE De uitleg over dit beeld wordt met een QR-code geïntegreerd in de sculptuur, zodat een geïnteresseerde voorbijganger de uitleg kan downloaden en lezen op zijn telefoon. De uitleg staat ook op www.nijkerk.eu|6eeuwennijkerk.