Onenigheid woningen Globe: 'Sociale woningbouw niet het issue'

HOEVELAKEN Omwonenden van de nieuwbouwlocatie Globe aan de Stoutenburgerlaan/J.J.A. Goeverneurlaan voelen zich tekort gedaan door een gemeentelijk persbericht dat vorige week verscheen. Op dit terrein stond eerder de basisschool de Globe, maar die is gesloopt. Het Nijkerkse college presenteerde vorige week een voorkeursvariant met zeven sociale huurwoningen, vier twee-onder-een-kapwoningen een vrijstaande woning. Er is een tweede plan dat voor de omwonenden wel aanvaardbaar is met vier vrijstaande woningen en een twee-onder-een-kapwoning. Volgens de gemeente zijn omwonenden tegen sociale woningbouw op die locatie. De omwonenden spreken dat pertinent tegen. ,,Het gaat erom dat er een plan wordt gerealiseerd dat past in de omgeving en dat huidige en toekomstige bewoners een plezierige woonomgeving biedt," aldus één woordvoerder van de omwonenden.

Henk Brinkman

Omwonenden van de nieuwbouwlocatie Globe voelen zich door het college geschoffeerd. Vorige week liet het college in een persbericht weten dat het zeven sociale huurwoningen, vier twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande woning wil bouwen op de vrijgekomen plek van de gesloopte basisschool De Globe. Volgens het college zijn omwonenden tegen de bouw van sociale huurwoningen. Het college wil juist sociale huurwoningen bouwen omdat daar in Hoevelaken een groot tekort aan is.

Omwonenden hebben inmiddels gereageerd op het in hun ogen onjuiste en eenzijdige persbericht. ,,Wij zijn niet tegen sociale woningbouw. Dat is niet het issue. Het gaat erom dat er een plan wordt gerealiseerd dat past in de omgeving," aldus een woordvoerder. "Het college lijkt alles tegelijk te willen realiseren wat leidt tot een onooglijk compromis-plan. Men wil sociale woningbouw realiseren, de zichtlijnen van de Stoutenburgerlaan handhaven, de projectontwikkelaar een winstgevend project bieden en als gemeente er zelf nog geld aan over houden. Als je dat allemaal tegelijk wil, dan resulteert dat in een plan van 13 huishoudens die gemiddeld slechts een kwart van de kavelgrootte gaan krijgen ten opzichte van de directe omgeving. Hier worden zowel de huidige omwonenden als de toekomstige bewoners niet gelukkig van" legt de woordvoerder uit. ,,Dit plan moet van tafel. Laten we voorkomen dat de gemeente een beslissing gaat nemen waar door velen nog decennia lang spijtig op terug gekeken gaat worden." Er is een alternatief dat wel op steun van omwonenden kan rekenen met vier vrijstaande woningen en één twee-onder-een-kap woning. "Dit plan past in de omgeving, past in de Stoutenburgerlaan en het levert de gemeente enkele tonnen meer op".

Omwonenden vragen zich ook af waarom wel tegemoet wordt gekomen aan de wensen van de projectontwikkelaar en niet aan de wensen van omwonenden.

De gemeenteraad moet zich in december over de plannen uitspreken.