• Carlo van Houten

Ondernemers bepleiten zondagsopening winkels

NIJKERK/HOEVELAKEN ,,Heeft u over tien jaar het lef om te zeggen, als u langs dichtgetimmerde etalages loopt: Ja, dat had ik in 2015 kunnen voorkomen, maar toen waren we te passief en durfden geen beslissing te nemen?" Met deze prikkelende uitspraak riep Dennis Toebast namens Ondernemers Vereniging Hoevelaken de plaatselijke politiek op om over haar eigen schaduw heen te springen als het gaat om de mogelijkheid op zondag winkels te kunnen openen. De Nijkerkse ondernemersvoorzitter Gerard van den Tweel ondersteunde deze oproep met kracht. ,,Het is kwart voor twaalf, laat het niet later worden."

Henk Brinkman

Beiden spraken op een overleg met de Nijkerkse gemeenteraadsleden in het stadhuis. Toebast schetste de huidige situatie in Nijkerk en Hoevelaken in vergelijking met steden als Amersfoort en Leusden. ,,In Hooglanderveen, 3 minuten van Hoevelaken, en in Vathorst, 5 minuten verder, zijn de winkels gewoon open. Datzelfde nadeel geldt ook voor Nijkerk. Wij pleiten voor een gelijk speelveld. Nu kunnen we niet terugvechten."

Nol Kohler, eigenaar van een Albert Heijnsupermarkt in Hoevelaken, maar ook in De Amersfoortse wijk Hoogland, heeft wetenschappelijk laten onderzoeken wat de gevolgen zijn van de zondagsopenstelling in Amersfoort ten opzichte van Hoevelaken waar dat niet mogelijk is. ,,Het kost ons in Hoevelaken 10 procent van onze omzet, terwijl in Amersfoort de omzet 10 procent is toegenomen. Dat geldt ook voor onze Etos en Gall&Gall winkels. Voor de werkgelegenheid betekent dat 43.000 manuren. Oftewel 30 tot 40 fulltime arbeidsplaatsen minder."

Gerard van den Tweel let weten dat een enquete onder de leden van de NOV uitwees dat bijna twee/derde van de leden (61%) zo spoedig mogelijk de mogelijkheid van zondagsopenstelling gerealiseerd wil zien. Hij meldde dat van de ca. 170 Nijkerkse ondernemingen in de stad er 111 lid zijn van de NOV. Uit de enquete bleek ook dat meer dan de helft van de leden op zaterdag de deuren later zou willen sluiten om 19 uur.

De discussie dreigde daarna te verzanden in de vraag of de onderzoeken representatief waren, maar Dennis Toebast wilde daar graag bij vandaan blijven. Hij stelde ook dat het hem alleen ging om de mogelijkheid om winkels te openen op zondag. ,,Niet iedere winkel zal gelijk open gaan. Ik zal mijn Bakkerswinkel ook niet direct openen op zondag. Het is vooral van belang voor supermarkten en die zorgen ook voor bestaansrecht van andere winkels. Deze kransslagader mag niet worden afgeknepen. Het gaat om het gelijke speelveld. Als je buurman wel een schuur mag bouwen in zijn achtertuin en jij niet is dat oneerlijk. Waarom mogen ondernemers in Vathorst wel hun winkels openen en wij niet. Het gaat om een gelijk speelveld." De Nijkerkse ondernemer Robert Koelewijn sloot zich daarbij en sprak ook de politiek aan. ,,Als je vraagt waarom het niet kan, hoor je geen argumenten, maar alleen dat er een afspraak is. Eigenlijk is het enige antwoord op de vraag waarrom: Daarom." Hij wees er ook op dat de afspraak in het coalitieakkoord nog loopt tot maart 2018. ,,Dan krijgen we nog drie jaar gezeur hierover en dat brengt Nijkerk en Hoevelaken weer negatief in het nieuws."

De coalitiepartijen CDA, CU-SGP en VVD hebben in het coalitieakkoord afgesproken dat in deze raadsperiode geen zondagsopening van winkels is toegestaan. Voor CU-SGP is dat een principieel uitgangspunt, maar ook het CDA heeft dit aan zijn kiezers beloofd. Voor de VVD, op zich een voorstander, was het een compromis. VVD-leider Boudewijn van der Woerd erkent dat ook ruiterlijk, maar stelde na afloop wel dat de ontwikkelingen wel heel snel zijn gegaan. ,,Met de kennis van nu, zouden wij waarschijnlijk een ander standpunt hebben ingenomen. Wij hebben nu echter een afspraak gemaakt en daar kun je ook niet zomaar onderuit. Bovendien wilden wij niet zomaar de samenwerking met deze partijen op andere belangrijke terreinen, zoals de zorg, opgeven. Voor ons was dat ook heel belangrijk. Maar de druk over de zondagsopenstelling ligt nu ook bij de andere coalitiepartijen. Daarom is het goed dat de ondernemers zich zo duidelijk uitspreken. " Van der Woerd wilde het niet met zoveel woorden zeggen, maar hij liet doorschemeren dat er wel ruimte ontstaat voor een andere koers en dat de argumenten van de ondernemers daar een rol in spelen.