• Pixabay.com

OM eist celstraf voor handelaar in gestolen radio- en navigatiesystemen

NIJKERK Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, geëist tegen een 53-jarige man uit Nijkerk. De man wordt ervan verdacht jarenlang te hebben gehandeld in gestolen radio- en navigatiesystemen. „Vanuit heel Nederland kwam men bij verdachte om deze systemen te verkopen. Hij heeft een hele grote rol gehad bij het in stand houden van een afzetmarkt van gestolen goederen", zegt de officier van justitie.

Volgens de officier heeft de man zich onder meer schuldig gemaakt aan witwassen en heling van honderden radio- en navigatiesystemen, afkomstig uit onder meer Audi's en Volkswagens. Dat gebeurde in de periode van februari 2015 tot en met mei 2017. Een aanzienlijk deel van deze systemen stond als gestolen geregistreerd. Een aantal systemen dat niet als zodanig in de boeken stond, bleek na onderzoek alsnog gestolen te zijn.

INKOPEN De man gaf aan de systemen in te kopen via Marktplaats. De bijbehorende advertenties printte hij uit voor zijn administratie, waarna hij op de advertenties schreef hoeveel systemen en voor welk bedrag hij ze zou hebben gekocht. Uit navraag van de politie bij verkopers bleek achteraf dat zij slechts een enkel systeem of zelfs helemaal niets aan de man hadden verkocht.

OORDEEL OFFICIER Volgens de officier van justitie was de man een van de grootste handelaren in dergelijke radio- en navigatiesystemen in Nederland. "Hij heeft puur uit winstbejag behandeld en heeft alle eerdere waarschuwingen in de wind geslagen. Het gaat om een ernstig strafbaar feit, waarop in beginsel alleen een gevangenisstraf een passende en noodzakelijke straf is. „Naast de gedeeltelijk voorwaardelijke gevangenisstraf eiste de officier ook een geldboete van 2500 euro voor het niet bijhouden van een opkopersregister.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.