• ARJEN GERRITSMA GRAPHIC SOUND

Nog steeds onrust over parkeren

NIJKERK Het nieuwe systeem voor het betaald parkeren blijdt onrust opleveren. Ondernemers van het Wheemplein hebben een brandbrief aan het college gestuurd. De VVD-fractie pleit inmiddels voor een uur gratis parkeren.

Henk Brinkman

Deze maand is er een nieuwe vorm van betalen voor het parkeren in het centrum van Nijkerk. Nu de banken de chipknip hebben afgeschaft kan er met het zogenoemde Dip&Go-systeem worden betaald. Mensen kunnen hun pinpas gebruiken, maar hoeven hun pincode niet in te toetsen. Dat systeem blijkt in de praktijk echter erg traag te werken. Bovendien kan met dit systeem niet achteraf voor de werkelijke parkeertijd te kunnen worden betaald. Dat was juist een grote wens van ondernemers in de binnenstad. Klanten hoeven zich dan niet ongerust te maken dat hun parkeerticket afloopt. Dat is met Dip&Go nog steeds wel het geval.

Bij de nieuwe parkeerautomaten kan wel met behulp van apps op de smartphone (zowel android als iPhone) achteraf voor de werkelijke parkeertijd te kunnen worden betaald. Het nadeel dat daar weer aan kleeft dat bij verschillende providers een abonnement moet worden betaald of er worden kosten voor elke transactie in rekening gebracht. Deze kosten komen dan bovenop het parkeertarief. Bovendien beschikt niet iedere inwoner van Nijkerk over een smartphone.

De ondernemers aan het Wheemplein bij de Boni hebben inmiddels een brandbrief aan het college gestuurd. Zij hebben dezelfde bezwaren als de andere ondernemers. Ook wijzen zij erop dat het parkeren met de telefoon niet alleen duurder is, maar dat deze klanten ook geen parkeervergoeding meer krijgen van de Boni. Zij kunnen geen parkeerticket overhandigen. Volgens de ondernemers wordt er daardoor een extra drempel opgeworpen voor bezoekers van de Boni, waar niet alleen de Boni nadeel van ondervindt, maar ook de andere ondernemers op of nabij het Wheemplein. Zij voelen zich op een achterstand gezet omdat bij alle andere supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Jumbo en Aldi) bezoekers wel gratis kunnen parkeren. Zij breken ook hun staf over de vestiging van de Lidl, die buiten de binnenstad is gevestigd. ,,Voor u is dat slechts een kwestie van 'foutje bedankt', maar het heeft verstrekkende gevolgen voor het gekoesterde 'rondje Nijkerk'. Een paar historische straatnaambordjes zijn daarvoor echt geen remedie. Nu de drempel om de Boni te bezoeken hoger wordt, neemt ook het bezoek aan andere winkels af".

Een delegatie van de VVD-fractie in de Nijkerkse gemeenteraad liet zich afgelopen vrijdag over de problemen informeren door citymanager Erwin van Leeuwen. Ondernemers in de binnenstad pleiten ervoor om het eerste uur van het parkeren gratis te maken. De VVD ondersteunt dat. Volgens de fractie, die zich eerder afvroeg of het parkeren niet helemaal gratis zou kunnen worden - dat idee werd verlaten, omdat de kosten wel heel hoog zouden oplopen - pleit ervoor om net als in Harderwijk een proef te nemen met een blauwe zone. Dan zou het effect kunnen geworden gemeten van het bezoek aan de binnenstad.

Foto: Wethouder Geert Horst heeft wel een smartphone waarmee hij het parkeren kan betalen.