• Een ziende medereiziger fotografeerde het slakkenproject voor Truus Jonker.

    Truus Jonker

Nijkerkse zet zich in voor blinden in Kameroen

NIJKERK Truus Jonker is opnieuw afgereisd naar Kameroen om er blindenprojecten te bezoeken die zij met haar stichting Fakkel 2000 ondersteunt. Jonker kan zelf ook niets zien, maar dit weerhoudt haar er niet van om de allerarmsten in Kameroen te helpen.

Maranke Pater

Stichting Fakkel 2000 ondersteunt er diverse projecten door het land. Begin april vloog Truus Jonker van Brussel naar Douala in Kameroen. ,,Ik had honderd witte taststokken als handbagage meegenomen. Tijdens de controle vertelde ik enthousiast over ons blindenproject. Mijn twee koffers wogen elk niet meer dan 23 kilo, maar het gewicht van het vliegtuigkoffertje en de rugzak samen was 17 kilo te zwaar. Eigenlijk moest de maatschappij streng zijn, maar vanwege mijn stichting mochten de stokken toch mee.”

LOKALE BEVOLKING Op de allereerste dag na aankomst bezocht Jonker het bouwterrein op PK26, waar een onderwijscentrum wordt gebouwd waar ziende en blinde kinderen samen naar school kunnen gaan. Tijdens haar reizen overnacht Jonker altijd bij de lokale bevolking. ,,Zo sliep ik in Ebolowa samen met Brigitte, de voorzitter van de blindengroep daar. Ze stelde me gerust dat de muizenkolonie die onder het bed krijgertje speelde, ons niet zou kunnen bereiken, want ze had de klamboe rondom onder de matras ingestopt.”

GELD In de plattelandsgemeente Njombé werd ze door de leden uitvoerig welkom geheten. De pastoor van de missiepost daar sprak haar over de basisschool die afgelopen november door een wervelstorm tegen de grond was gevaagd. Er was geen geld geweest om hem te herstellen. De kinderen kregen al die tijd onderwijs in de open lucht, in de blakerende zon. ,,Via drie trouwe donororganisaties die onze stichting in 2017 toch al hadden gesteund, kreeg ik voor zijn project 4.500 euro bij elkaar. Daarmee konden drie klaslokalen volledig hersteld worden, want sommige materialen konden worden hergebruikt.”

SLAKKEN Een nieuw project dat de Nijkerkse met Fakkel 2000 ondersteunt is een slakkenkweekproject. ,,Dat hadden ze me voorgesteld toen ik er de vorige keer was. In de kweekbak worden de slakken geselecteerd op grootte: in de eerste bak de kleintjes, in de tweede de middelgrote en in de derde bak de slakken voor de verkoop. Die hebben dan wel de afmetingen van een ei. Ze worden van hun schelp ontdaan en met citroensap wordt het slijm van de slakken verwijderd. Daarna worden ze gekruid en gekookt. Dit zogeheten Congomeat wordt gezien als een delicatesse en vormt een natuurlijk antibioticum. En als je een wond hebt en die bestrijkt met slijm, geneest die sneller.”

DRINKWATER Voor het onderwijscentrum zet Jonker zich momenteel in voor een eigen permanente drinkwatervoorziening. Het waterbedrijf levert dubieuze kwaliteit en geregeld zelfs helemaal geen water, wat niet bevorderlijk is voor gezondheid en hygiëne. ,,Als onze stichting 50 procent van het benodigde bedrag (12.324 euro) bij elkaar heeft, legt stichting Wilde Ganzen de andere 50 procent bij.”

Stichting Fakkel 2000 is te ondersteunen via IBAN NL67RABO3490624068 onder vermelding van 2017.0456. Dit geldt ook voor giften op rekening NL53INGB0000040000 van Wilde Ganzen/IKON, onder vermelding van 2017.0456, watervoorziening onderwijscentrum blinden.