• Wijnand Kooijmans
 • Wijnand Kooijmans
 • Wijnand Kooijmans
 • Harry Koelewijn
 • Harry Koelewijn
 • Harry Koelewijn
 • Harry Koelewijn
 • Harry Koelewijn
 • Harry Koelewijn
 • Harry Koelewijn
 • Harry Koelewijn
 • Harry Koelewijn

Nijkerkse schaapskudde verhuist naar stal

NIJKERK 'Dat is toch zielig als dit schaap wordt geslacht?' Maar het jongetje dat deze vraag stelt bij het uitzwaaimoment van de Nijkerkse schaapskudde uit de wijk Corlaer kan snel gerust worden gesteld. Deze schapen worden niet geslacht.

Wijnand Kooijmans 

Het is een beetje geur op het moment dat het vertrek van de schapen is gepland. Dat maakt dat de belangstelling van kinderen niet al te groot is. Op iedereen een beetje warm te houden wordt er warme chocolademelk geschonken. Hond Flin zorgt ervoor dat de kudde bij elkaar blijft op het afgezette veldje aan de Dominee Kuyperstraat.

De 10-jarige Border Collie gaat binnenkort met pensioen, zo zegt schaapherder Paul Aalbers. ,,Dit kan de hond nog wel aan maar een hele dag actief zijn wanneer ik met een kudde op de heide ben zit er niet meer in." De opvolger ligt al klaar en kijkt waakzaam rond.

KNUFFELEN Kinderen willen graag even knuffelen met een schaap. Dat mag al kost het best moeite het uitgekozen schaap hiervoor in bedwang te houden. ,,Waarom hebben de schapen kleur op hun vacht", zo klinkt een vraag. Het antwoord is duidelijk: de vijf rammen hebben de afgelopen tijd hun werk goed gedaan en de meeste dieren uit de kudde zijn drachtig. De eerste lammetjes worden rond de maand februari verwacht.

,,Als het dier het warm krijgt wordt het dan geschoren", zo vraagt een ander jongetje zich af. Dat zeker maar daarvoor moet nog enkele maandjes worden gewacht, zo wordt uitgelegd.  ,,Dag meneer schaap", zo zegt een meisje terwijl ze terugloopt naar haar moeder. Dat moet toch even worden gecorrigeerd. De kudde bestaat uit alleen maar vrouwtjes.

WETHOUDER Wethouder Nadya Aboyaakoub is inmiddels gearriveerd. Dit jaar mag zij de kudde komen uitzwaaien. Dat gaat gepaard met een rondje door de wijk Corlaer voor de dieren naar een wei gaan aan de Fliersteeg. Later komen ze hier op stal te staan. De verwachting is dat de dieren in de maand maart weer terug kunnen naar de wijk Corlaer. ,,Dat is een beetje afhankelijk van hoe snel het gras groeit", zo wordt uitgelegd. Bij de stal aan de Fliersteeg wordt eerst nog de lammetje dag gehouden.,,De herdersstaf heeft de wethouder thuis gelaten. ,,Die heb ik hier ook nooit bij mij", zo zegt Aalbers. "Alleen op de heide wel." Het verblijf tussen de kudde gaat de wethouder, die ook nog even een selfie maakt, goed af. ,,Als je ooit de politiek verlaat", zo klinkt het. De rol van schaapherder lijkt geknipt voor de wethouder.

TEVREDEN Er heerst tevredenheid over de inzet van de schapen in de wijk. ,,Wanneer je een glad gazonnetje wilt moet je de kudde niet inzetten. Maar het zorgt wel voor een verrijking met kruiden van de gebieden waar de schapen grazen. Die gaan bij het maaien op de ouderwetse wijze anders verloren. Ook verspreiden zaden van planten en bloemen zich via de schapenvacht.''

Het idee van een eigen schaapskooi voor de kudde is nog niet opgekomen bij Nadya Aboyaakoub. Maar ze vindt het wel een idee om over na te denken al heeft ze niet direct een plek in de wijk voor ogen waar deze moet verrijzen.