Nijkerkse Janneke van Heugten geeft presentatie Raad van Europa

NIJKERK De Nijkerkse Janneke van Heugten van platform Vaker In De Media werd gevraagd door de Raad van Europa om een presentatie te komen geven over de beeldvorming van vrouwen in de media. Hiervoor vloog ze vorige week voor drie dagen naar Tunesië.

 

Van Heugten is al tien jaar bezig om met haar platform om te strijden voor meer gelijkheid in het medialandschap. ,,In augustus kreeg ik bericht uit Génève over dit congres in Tunesië. Binnen het congres draaide het vooral om vrouwen en hun stem in de lokale politiek. Er werd besproken hoe vrouwen geïnspireerd konden worden om hun stem in de lokale politiek naar voren te brengen. Dan speelt beeldvorming in de media mee." Van Heugten was bereid om twee grote klussen te laten schieten voor het congres. Meerdere vertegenwoordigers van Europese landen waren aanwezig om te vertellen wat zij hadden gedaan om de aanwezigheid van vrouwen in de lokale politiek te bevorderen.

Van Heugten: ,,Beeldvorming in de media heeft een enorm effect op hoe mensen de realiteit bekijken en onbewust beïnvloedt het hun denkwijze. Vrouwen worden vooral gezien in ondersteunende rollen, zoals de moederrol. Er zijn té weinig vrouwelijke rolmodellen in de media en de politiek waar meisjes zich mee kunnen identificeren.Daardoor krijgen meisjes onbewust de boodschap mee dat bijvoorbeeld een leidinggevende rol moeilijker haalbaar is." Tunesië is volgens Van Heugten een voorloper op het gebied van vrouwenrechten in de Arabische wereld. ,,In de wet daar is opgenomen dat vrouwen en mannen evenredig in de politiek vertegenwoordigd moeten zijn. Wat dat betreft zijn ze verder dan Nederland. Tunesië is het enige land waar na de revolutie de democratie zich goed ontwikkeld heeft. Veel mensen vinden dat het vooral de vrouwen waren die het land weer hebben opgebouwd. De overheid zag in dat ze beide sexen nodig hadden om dingen te veranderen en dat dit alleen kan door elkaar te waarderen als gelijken."

Tijdens haar presentatie ging ze in gesprek met de 120 aanwezigen, waaronder ministers ambassadeurs en experts op het gebied van lokale democratie,,Ik heb mij ook gericht tot de aanwezige journalisten. Zij hebben immers een belangrijke rol in het weergeven van vrouwen in de politiek. De manier waarop je mensen portretteert in een verhaal heeft invloed op de lezers en kijkers. Ik heb ze op het hart gedrukt om een realistische kijk te geven op de maatschappij. Van alle verhalen die wereldwijd wordt geschreven in de media gaat vier procent tegen het stereotype beeld in. De vooruitgang gaat heel traag."

Binnenkort zal Van Heugten  zelf gaan ondervinden hoe het is om actief te zien in de lokale politiek. Sinds een week staat ze op de kieslijst van PRO21 in Nijkerk. ,,Ik loop al een paar jaar met het idee om mij verkiesbaar te stellen. Ik wil graag dat de stem van alle mensen gehoord wordt in de politiek, maar ook in de media, dat is de rode draad in alles wat ik doe. Het is belangrijk dat mensen gehoord worden en dat we als volksvertegenwoordigers niet voorbijgaan aan wat er leeft onder de mensen. We kunnen zelf ideeën bedenken en deze uitvoeren, maar ik ga voor een samenleving waarin we de oplossingen samen met de burgers vinden." Van Heugten zal zich ook als ze gekozen wordt voor de gemeenteraad blijven inzetten voor haar platform Vaker in de Media: www.vidm.nl.