• Henk van Asperen, Boudewijn Zwart en burgemeester Gerard Renkema kijken uit naar het concert.

    Maranke Pater

Nijkerk zingt en musiceert in de Fontein

NIJKERK In de Fontein vindt aanstaande zaterdag een bijzonder concert plaats van de stadsbeiaardiers en een gelegenheidskoor en -orkest. Ruim 140 zangers en muzikanten uit Nijkerk verlenen hun medewerking onder de naam ‘Nijkerk zingt en musiceert’.

Bedenkers zijn de Klokkenspelvereniging van Nijkerk in samenwerking met de Fontein. Henk van Asperen, woordvoerder namens de Fontein: ,,We hebben al enkele jaren een concertserie op de zaterdagmiddag, met uitzondering van de maand december, in de Fontein en inmiddels zijn we de vijftig concerten gepasseerd. Om het nieuwe concertseizoen ludiek in te luiden hebben we toenadering gezocht tot de Klokkenspelvereniging.”

RIJDENDE BEIAARD Doel van het concert is om de stadsbeiaardiers Wim Ruitenbeek en Boudewijn Zwart in de kerk te laten spelen op een rijdende beiaard. De beiaard is een gevaarte van drie ton en het toreninstrument zoals hij ook in torens te zien is. Gerard Renkema, voorzitter van de Klokkenspelvereniging: ,,We brengen door dit concert de beiaard ook dichter bij de mensen. Er zijn veel mensen die nog nooit en beiaard van dichtbij hebben gezien. De beiaard is ook een mooi instrument in samenwerking met andere instrumenten, het is geen solitair instrument. In 2013 bij het 600-jarige bestaan van de stad was er al een keer een reizende beiaard te horen.”

LEUKE OPKOMST Alle koren en muziekverenigingen zijn aangeschreven vanuit de Klokkenspelvereniging van Nijkerk. Boudewijn Zwart: ,,Daar zijn honderd zangers en zangeressen op afgekomen uit verschillende koren in de gemeente. Mensen komen allemaal op persoonlijke titel. Dat zorgt voor een hele leuke opkomst. Er zitten leden van het Streekmannenkoor tussen, maar ook zangers en zangeressen van kerkkoren. Ze komen elkaar tegen en soms wisten ze niet eens van elkaar dat ze op koor zaten.”

BIJZONDER Muzikaal leider van het gelegenheidskoor is Robert Bakker, die normaal gesproken dirigent is van the Voice Company. Zwarts: ,,Organist Everhard Zwart speelt ook mee, dat is een oom van mij. Dit wordt heel bijzonder omdat een orgel in samenklank met een beiaard nog niet eerder te horen is geweest in Nijkerk. Verder zullen er een vleugel en het blazersensemble Brass’n Praise van Bert Groothedde te horen zijn.” Het koor en het orkest hebben twee studieochtenden en een studieavond achter de rug. Er worden teksten gezongen van een Amerikaanse beiaardier die eveneens journalist en schrijver is. Zwart: ,,Hij heeft een gedicht geschreven op muziek van vijf strofen die over de klokken van de toren gaan. In het eerste deel gaat het over de klokken die gebruikt worden om mensen wakker te maken in de stad. In het tweede deel zijn de klokken het instrument om de mensen voor de kerkgang op te roepen. Het derde gedeelte gaat over de rol van het klokkenspel als er feest is in de stad. De vierde strofe is somber, omdat het gaat over het herdenken van de doden en in het laatste gedeelte komt de stad weer tot rust bij een ondergaande zon, als de klokken het sluitstuk van de dag aangeven.”

Het concert duurt van 16.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is 8,00 euro inclusief een consumptie. Gratis toegang voor kinderen tot 14 jaar.