Nijkerk een van de eerste met snelle diagnose hoogbegaafdheid

NIJKERK Nijkerk heeft een landelijk primeur als het gaat om het diagnosticeren van hoogbegaafdheid. Hier kunnen ouders die het vermoeden hebben dat hun kind hoogbegaafd is dit in een eendaags programma laten vaststellen. Momenteel is naar schatting is 50 procent van de AD(H)D-diagnoses bij hoogbegaafde kinderen niet terecht. Door de misdiagnoses blijven deze kinderen onderpresteren op school en worden hun problemen niet opgelost.

Eén op de vijftig Nederlanders is hoogbegaafd, dat is ruim 2 procent van onze bevolking. ,,Vaak denkt men dat hoogbegaafde kinderen het gemakkelijk hebben. Wat handig dat jouw kind zo goed kan leren. Maar hoogbegaafdheid heeft ook een keerzijde. Want zonder de juiste begeleiding, kan het kind leer- en gedragsproblemen ontwikkelen en zich ongelukkig gaan voelen. Helaas is die juiste begeleiding niet altijd aanwezig.", aldus Michiel Bosman, psychiater en directeur van ggz-instelling Dokter Bosman.

Vaak wordt hoogbegaafdheid pas herkend als het kind op de basisschool in de problemen komt. De inhoud van de lessen sluit niet aan bij het niveau van de hoogbegaafde leerling. Vele ouders zoeken daarom naar scholen die extra aandacht besteden aan hoogbegaafdheid, maar die zijn niet altijd in de buurt te vinden.

Dokter Bosman pleit voor meer kennis en begrip. Zo moeten ouders en vooral leraren hoogbegaafdheid leren herkennen. PABO's moeten daarom meer aandacht aan hoogbegaafdheid besteden. Want als hoogbegaafdheid niet herkend wordt, dan kan het kind onnodige leer- en gedragsproblemen ontwikkelen en zich ongelukkig gaan voelen.

DIAGNOSE Als er een vermoeden is van hoogbegaafdheid bij een kind, is het belangrijk dat er zo vroeg mogelijk een diagnose wordt gesteld of het kind hoogbegaafd is. Mocht het kind hoogbegaafd zijn, dan kan het beter worden begeleid op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of op school. Ook is het prettig voor ouders om het te weten, voordat ze een keuze maken voor een basisschool. Ze kunnen dan rekening houden door een basisschool te kiezen die inspeelt op de wensen en behoeften van kinderen met hoogbegaafdheid.

Dokter Bosman: ,,Het vroeg signaleren van hoogbegaafdheid draagt bij aan een gelukkiger kind en biedt de beste kans op een gezonde ontwikkeling. Een uitdaging dus voor de zorgprofessional om goed te letten op de signalen van hoogbegaafdheid. "