• Petra Boessenkool (Roodbeen), Anita Mensink en Tanja van Driel (bibliotheek) vormen de jury van de nieuwe stadsdichterswedstrijd. 

    Maranke Pater

Nieuwe stadsdichter gezocht

NIJKERK 'Rode vlaggen kleuren de straten, van een eeuwenoude stad. Veelzeggende banieren van vieren, symbolen van oudsher bewogen gevat'. Zo begonnen de eerste regels van het eerste gedicht dat stadsdichter Anita Mensink maakte in haar functie als stadsdichter. Na vier jaar geeft zij het stokje door aan een nieuwe dichter of dichteres.

Maranke Pater

 

De zoektocht naar een nieuwe stadsdichter is gestart. Inwoners vanaf 18 jaar die goed kunnen dichten zijn uitgenodigd om minstens drie gedichten in te sturen naar de jury. Boekhandel Roodbeen, Bibliotheek Nijkerk en Anita Mensink zitten in de jury die de epistels gaat beoordelen.

BIBLIOTHEEK De allereerste stadsdichter van de gemeente Nijkerk werd in 2013 gekozen, bij de viering van het 600-jarig bestaan van de stad. Drie potentiële dichters traden toen tegen elkaar tijdens een speciaal ingelaste avond. Na een aantal jaar geven de meeste stadsdichters het stokje weer door aan een nieuwe dichter. Ook in Nijkerk is die tijd nu aangebroken. Tanja van Driel, medewerkster van de bibliotheek: ,,Bibliotheek Nijkerk bestaat volgend jaar 125 jaar en daarom vonden wij dat een mooie aanleiding om een nieuwe wedstrijd te starten. Stadsdichters zijn dit voor enkele jaren. Bij de viering van het 600-jarige bestaan van de stad werd Anita aangesteld en nu is het tijd voor een nieuwe dichter of dichteres."

Mensink is in de afgelopen vier jaar veelvuldig gevraagd om voor diverse ceremoniële handelingen en bijzondere jubilea van instanties een gedicht te maken. Mensink: ,,Iedere opdracht was weer een nieuwe uitdaging en iedere uitnodiging was weer bijzonder. Mensen vonden het erg leuk om de stadsdichter in te laten vliegen." Zo heeft Mensink onder andere op het Corlaer College meegewerkt aan een project over poëzie: ,,Het was interessant om met jongeren aan gedichten te werken over Dodenherdenking." Mensink vertegenwoordigde Nijkerk op diverse Stadsdichtersfestivals. Haar gedichten gingen over de stad, maar ze had ook de vrije hand om over andere onderwerpen te schrijven. ,,Als ik naar een bepaalde organisatie ging, dan schreef ik vaak een gedicht dat toegespitst was op de organisatie zelf."

Mensink heeft gedurende haar 'loopbaan' één dichtbundel uitgebracht en haar gedichten zijn opgenomen in dichtbundels van Stadsdichtersfestivals. Voor diverse evenementen mocht zij gedichten maken, zoals de Sleepbootdagen, de Kunstroute Hoevelaken, het Glazen Huys en diverse vrijwilligersoranisaties en stichtingen.

CRITERIA Waar de nieuwe stadsdichter aan moet voldoen? Mensink: ,,Het moet een persoon zijn die van mensen houdt. Je kunt met het stadsdichterschap heel veel kanten op, maar het is wel belangrijk dat je op veel momenten beschikbaar bent. Je moet kunnen voordragen en van aandacht houden." Tot 18 november kunnen mensen gedichten aanleveren in boekhandel Roodbeen (aanmelden@boekhandelroodbeen.nl) op het Verlaat of in de bibliotheek. De jury zal drie dichters selecteren die het op 26 januari tegen elkaar zullen opnemen tijdens de Week van de Poëzie.