• Jeroen van der Veer

Nabestaanden Bertus de Man eisen heropening van zaak

NIJKERK De advocaat van de familie van Bertus de Man gaat bij het gerechtshof eisen het onderzoek naar de dood van De Man weer te heropenen. 

Het Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend het onderzoek naar het overlijden van De Man definitief te sluiten. Het OM zou bij de advocaat navraag hebben gedaan over een mogelijk tegenonderzoek op initiatief van de nabestaanden, maar zou geen reactie van hem hebben ontvangen. Volgens de advocaat van de familie, Jan Hein Kuijpers, klopt dat niet: ,,Het geschetste beeld is onjuist."

VERVOLGING ,,Er is juist van de zijde van het openbaar ministerie niet (althans afwijzend) gereageerd op verzoeken het rijksrechercherapport in de zaak aan de verdediging te verstrekken. Daarom bestond bij de verdediging geen volledig beeld van de zaak", reageert Kuijpers op het persbericht van het OM. Daarom zal de advocaat namens de familie bij het gerechtshof het verzoek indienen ,,om het openbaar ministerie op te dragen alsnog tot vervolging over te gaan." 

,,In het kader van die procedure zal ook aan het hof worden verzocht de verdediging in het bezit te stellen van het gehele onderzoeksrapport", zo laat Kuijpers weten. 

OVERLIJDEN Bertus de Man kwam op 16 januari 2017 te overlijden in het Antonius Ziekenhuis nadat hij onwel was geworden in zijn cel. Hij werd die nacht wegens gevaarlijk rijgedrag aangehouden in de Langestraat in Amersfoort. Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees justitie uit dat De Man is overleden aan een overdosis cocaïne, maar de nabestaanden en hun advocaat betwistten dit oordeel en gaven aan een tegenonderzoek te willen starten.

TEGENONDERZOEK Voor de uitvoering van het tegenonderzoek heeft het Openbaar Ministerie in het voorjaar van 2017 veiliggesteld lichaamsmateriaal van de overledene en de relevante delen van het dossier overgedragen aan forensisch patholoog dr. Frank van de Goot. Het onderzoek is toen nog niet gesloten in afwachting van de resultaten.

Naar aanleiding van het overlijden van De Man werd vorig jaar januari een stille tocht gehouden in Amersfoort. Daaraan deden ruim vijfhonderd mensen mee.