• Hennie van Wolfswinkel, rechtsachter, en twee van haar cursisten in het Naaicafe

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Naaicafé voor klusjes en koffie

NIJKERK Coupeuse Hennie van Wolfswinkel opende zaterdag haar Naaicafé in haar pas betrokken woning aan de Berkenlaan 2. Iedere eerste zaterdag van de maand, van 10.00 - 15.00 uur, kan men bij het Naaicafé binnenlopen met verstel- of naaiwerk of andere vormen van creativiteiten. Het Naaicafé is tot stand gekomen doordat Hennie een grote wachtlijst heeft voor haar naailessen.

Belinda van der Horst

 

Het Naaicafé bevindt zich boven in de woning van Hennie en haar echtgenoot. Het is een grote en lichte ruimte die plaats biedt aan acht personen. Blikvanger is een nostalgische wandprint waarop dames achter de naaimachine zitten. Hennie vertelt hoe het Naaicafé tot stand is gekomen. Ze geeft al vier jaar naailes, op dinsdagmiddag en -avond en op woensdagavond, en heeft een wachtlijst van 31 personen. ,,Mensen geven zich met groepen tegelijk op", zegt ze. Aangezien ze werkzaam is als conciërge op het Corlaer College ziet ze geen mogelijkheid om haar naailessen verder uit te breiden.

 

NAAICAFE ,,Het Naaicafé is een concept dat al bestaat in grotere steden. Als mensen geen tijd voor naailes hebben en tegen problemen aanlopen, zoals bijvoorbeeld een kapotte rits, kunnen ze in het Naaicafé terecht. Dan moeten ze wel hun eigen naaibenodigdheden meenemen. Ze mogen hun eigen naaimachine meenemen of de naaimachines hier gebruiken. In tegenstelling tot de naailessen is het in het Naaicafé wel mogelijk om met meerdere personen tegelijk te komen. De gezelligheid staat voorop en de koffie staat klaar", vertelt Hennie. De bezoekers van het Naaicafé kunnen een beroep doen op haar kennis en kunde. De kosten voor het Naaicafé zijn € 7,50 voor het eerste uur. De daaropvolgende uren kosten € 5,00 per uur.

 

Hennie vertelt dat ze haar voorliefde voor naaien van haar moeder heeft geërfd. ,,Mijn moeder maakte kleding na van bestaande modellen. Als kind zat ik er altijd met mijn neus bovenop. Ik herinner me nog goed dat ik mijn eerste poppenjurkje heb gemaakt." Naaien is voor haar echt ontspanning. Haar voorkeur gaat echter uit naar het maken van (woon)accessoires zoals kussens, tassen, knuffels en slingers. Ze voert ook verstelwerkzaamheden uit aan uitrukpakken voor diverse brandweerkorpsen.

 

RETRO ,,Er is een periode geweest dat zelf kleding maken helemaal uit was. Kleding kopen was goedkoper dan kleding maken. Nu is het weer helemaal in om zelf kleding te maken en ook breien is weer hip", zegt Hennie. Retro is weer helemaal in en tijdens de naailessen is het mogelijk om kleding (na) te maken van Marilyn Monroe of Jackie Kennedy. Maar ook trouw- en doopjurken, carnavalskleding, poppenkleren, herinneringsdekens, tafeltenten en accessoires behoren tot de mogelijkheden. Hennie heeft hiervoor modebladen Knipmode en Knippie, patronen en boeken beschikbaar waaruit een keuze gemaakt kan worden. ,,De naailessen zijn ook een sociaal gebeuren waar je elkaar goed leert kennen."

 

Het volgende Naaicafé vindt plaats op zaterdag 5 maart. Informatie: www.naailesnijkerk.nl

foto Hennie van Wolfswinkel, rechtsachter, en twee van haar cursisten in het Naaicafé.