Na 7 jaar rentree Suela Ruitenga op NK, EK en WK fietscross

NIJKERK In haar jonge tiener jaren was Suela Ruitenga succesvol als fietcrosser. Ze besloot als vijftienjarige echter te stoppen. Vorig jaar ging ze echter weer trainen en het bleek dat het talent nog steeds aanwezig was. Ruim een jaar later staat ze als 22-jarige vrouw op het punt van deelname aan het Nederlands Kampioenschap, waarna het Europese- en Wereldkampioenschap snel volgen.

Rob Schoon

Op Europees en Werelniveau greep ze in haar vroegere jaren steeds net naast de hoofdprijs. Op het moment dat Suela stopte was ze vierde op de ranglijst van de wereld en Europees behoorde ze tot de top drie. ,,Nederlands Kampioen ben ik wel enkele keren geworden, maar internationaal lukte het net niet om de hoogste trede van het podium te bereiken."

ANDERE PRIORITEITEN Op het moment dat je zo meedoet in de top, is stoppen een opzienbarende stap. ,,Ik had op zich veel plezier in de sport, maar toch merkte ik dat het steeds meer moeite kostte om op het hoge niveau te blijven. Het vele trainen kon ik als tiener minder goed opbrengen, vooral door school, maar ook wilde ik wel meer tijd aan andere zaken besteden."

Suela Ruitenga besloot haar fiets enige tijd te parkeren en die periode duurde uiteindelijk zeven jaar. Toch besloot ze weer op te stappen, al duurde de rustperiode bijna zeven jaar. ,,Mijn broertje ging vorig jaar fietscrossen en toen ben ik ook weer wat gaan trainen. Helaas werd het voor hem geen succes, maar het bleek bij mij vrij goed te gaan. Steeds meer mensen vonden dat ik weer aan wedstrijden mee moest gaan doen en toen besloot ik weer extra fanatiek te gaan trainen."

PITTIGE TRAININGEN Een terugkeer op niveau bleek toch niet eenvoudig, maar Ruitenga gaat er weer helemaal voor. ,,Ik train nu weer vier tot vijf keer per week. Dat doe ik in Nijkerk en Baarn bij de club en eenmaal per week in Schijndel met een privétrainer. Je merkt toch dat je enkele belangrijke jaren training hebt gemist, maar inmiddels cross ik weer in de Sportklasse Women 17-plus, zeg maar het op één na hoogste niveau wat haalbaar is."

Fietscross, of de meer internationale benaming BMX, is echter doorgegroeid. Afgelopen weken reed de absolute Nederlandse top op de Europese Spelen. ,,Ik ben bang dat dat niveau niet meer haalbaar is, maar waar ik nu fiets, is ook een heel erg hoog niveau. De komende weken moet blijken hoe goed ik nog echt meekan op dit hoge niveau."

UITDAGENDE WEDSTRIJDEN In het weekend van 4 juli staat het Nederlandse Kampioenschap in Klazinaveen op het programma. Een week later volgt het Europese Kampioenschap in het Nederlandse Erp en nog een week later gevolgd door het Wereldkampioenschap in het Belgische Zolder. ,,Hoe ik er voor sta, is nog afwachten, maar ik verwacht absoluut niet kansloos te zijn op alle evenementen. Het eerste doel is het bereiken van de finale bij zowel het NK, het EK en het WK. Als je daar eenmaal start is alles mogelijk. Dus ook de hoogste trede op het podium."

foto Ondanks zeven jaar afwezigheid, heeft Ruitenga het NK alweer achter rug.