• Minister Edith Schippers opende de expositie van haar Baarnse buurvrouw Yvonne Vermeulen.

    Bob van Delft

Minister opent keramiekexpositie in Huize de Brink

NIJKERK In het statige Huize de Brink startte afgelopen zaterdag de keramiekexpositie van Yvonne Vermeulen met als titel 'Hoed(t) u voor kunst van Keramiek'. Deze solotentoonstelling had een extra feestelijk tintje met de officiële opening door Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ,,Je hoort altijd dat je een speciale sfeer kunt proeven in de Haagse wandelgangen, maar het is er minder spannend dan je zou denken. Maar dán de Baarnse wandelgangen! Daar wordt bijgepraat en worden afspraken gemaakt", begon Edith Schippers haar toespraak.

Anneke Martini

De titel van deze expositie roept vragen op vanwege de dubbele betekenis 'Hoed(t) u…" De Baarnse beeldend kunstenaar Yvonne Vermeulen" licht toe: ,,Ik wilde eens iets vernieuwends op het gebied van de keramiekkunst brengen. Het is een uitdaging om de mooie vormen en creaties van hoeden uit te beelden. Denk daarbij eens aan Prinsjesdag waar de dames hun best doen een opvallende creatie te dragen.'' Uiteraard haakte de minister in op deze traditie: ,,Het thema kent oneindig veel manieren om uit te beelden, bijvoorbeeld de vier jaargetijden of de tijd van Charles Dickens. Ik zie op deze expositie werelden bij elkaar komen."

Yvonne vervolgt: ,,In Huize de Brink woonde de adellijke familie Pannecoeck en daarom heb ik een hoed gemaakt voor een chique dame. Voor de bijpassende japon heb ik honderden porseleinen pailletten gemaakt. Zo heeft elk werkstuk een eigen verhaal. Om de Nijkerkse traditie van de eierhandel voort te zetten, heb ik natuurlijke ook porseleinen eieren uitgebeeld." Enthousiast en met verve licht de maakster haar grote oeuvre toe.

SCHIPPERS Hoe komt een inwoonster van Baarn aan een atelier het Nijkerkse monumentale pand aan de Brink? Zij zocht al geruime tijd naar een groot atelier, waarin tevens een expositieruimte gevestigd kon worden. Via internet werd contact gelegd de projectbeschermer. Dit monument geeft haar de rust om met eindeloos geduld uit een bonk klei de meest fijne en fragiele vormen te creëren. In elk object zitten honderden uren. Zij weet als geen ander haar fantasie in te zetten in bijvoorbeeld het thema 'Hoeden'. Tientallen vlindertjes of ruitjes, geënt op het authentieke kaartspel dat in het Casino van Las Vegas wordt gebruikt, sieren haar modellen.

Vanzelfsprekend rijst daarnaast de vraag: waarom opende minister Edith Schippers de expositie van Yvonne Vermeulen? ,,Zij is mijn achterbuurvrouw, mijn partner en ik komen haar vaak tegen in onze woonplaats. Toen ik Edith vroeg, was het wel even zoeken naar een goede datum."

De exposante volgde diverse opleidingen aan gerenommeerde onderwijsinstellingen in binnen-en buitenland. Zij begon haar artistieke carrière als etaleuse bij C&A en werkte later als textieldeskundige op verschillende laboratoria en als docente op de AMFI in Amsterdam. Na die periode ging Yvonne verder als zelfstandig beeldend kunstenaar. Zij creëert onder de naam 'Revilo' en dat wekt de nodige nieuwsgierigheid op.

Lees het eens van achteren naar voren: Oliver. Dit is de naam van mijn overleden hondje, waaraan ik zeer was gehecht," legt zij uit.

De expositie is te bezoeken na afspraak via 06-41209064 of e-mail: kliko@revilo.nl.