• Dit jaar komen er zo'n vijftig sleepboten naar Nijkerk voor het jaarlijkse evenement.

    Arjen Gerritsma/GraphicSound
  • De verlichte boten bieden een idyllisch uitzicht.

    Arjen Gerritsma/GraphicSound
  • De wateren van Nijkerk zijn gevuld met sleepboten.

    Arjen Gerritsma/GraphicSound

Midas Dekkers verwelkomt vloot varend erfgoed in Nijkerk

NIJKERK Vijftig sleepboten komen naar de Nijkerkse Sleepbootdagen. Burgemeester Gerard Renkema en Midas Dekkers, bioloog, auteur én schipper van sleepboot Oude Waal 1, verrichten de opening op zaterdag 2 september. 

Belinda van der Horst

Zij nemen om 10.30 uur in een opduwer de vlootschouw af. Om 11.00 uur houden ze een korte toespraak en verrichten de opening door de scheepshoorn van mslb. Magda te laten loeien. Dat is het sein voor de schippers om ook hun scheepshoorn te laten loeien.Naast schippers die ieder jaar trouw aanwezig zijn, komen er ook dit jaar weer sleepbooteigenaren voor het eerst naar Nijkerk.

Op donderdag 31 augustus en vrijdag 1 september komen de sleepboten aan. De organisatie van de Sleepbootdagen is er bijzonder trots op dat de havenkom van Nijkerk vol komt te liggen met een vloot varend erfgoed, bestaande uit sleepboten, sleepvletten en opduwers.

Op zaterdag 2 september is er een gevarieerd programma. De brandweer Gelderland Midden Post Nijkerk is een graag geziene (spuit)gast op de Sleepbootdagen. Er is een havenmarkt, muzikale- en dansoptredens, wateractiviteiten, rondvaartjes, oldtimers, oude motoren, stoommachientjes, smeden, activiteiten voor kinderen en jongeren en kunstschilders die sleepboten vastleggen op hun doek. Het volledige programma staat op de website en Facebook.

 

GOEDE DOELEN De organisatie vindt het belangrijk om op hun evenement ook ruimte te bieden aan goede doelen. Zij kwamen toevallig in contact met VaarKracht, een vrijwilligersorganisatie die door het hele land kosteloos vaartochten aan kankerpatiënten en hun dierbaren aanbiedt. Ze krijgen daarbij hulp van vele tientallen schippers, lokale haventeams en vrijwilligers. Dit goede doel sprak de organisatie van de Sleepbootdagen in het bijzonder aan, omdat er ook een aantal van 'hun' schippers kanker hebben en niet (meer) aan de Sleepbootdagen kunnen deelnemen.

De Nijkerkse Trudi van Dijk haakt knuffels waarvan de opbrengst ten goede komt aan KiKa (Kinderen Kankervrij). Samen met haar inmiddels aan kanker overleden zus maakte ze knuffels. Na het overlijden van haar zus is Van Dijk hiermee doorgegaan.

Een team van een Wens voor je Medemens (EWVJM) is zowel op vrijdagvond als op zaterdag aanwezig om medemensen, groot en klein, in het zonnetje te zetten. EWVJM gaat ook lootjes verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het vervullen van wensen. Met de lootjesverkoop is een diner voor twee te winnen bij Restaurant  De Dolle Joncker.

De Nijkerkse organisatie Geef om ZwerfHonden (GOZH) zamelt hulpgoederen in voor zwerfhonden die in Roemenie in een asiel of particuliere opvang verblijven. Daarnaast ondersteunen ze educatieve lessen op scholen over dierenbescherming.

 De organisatie van de Sleepbootdagen krijgt nogal eens de vraag of ze op zaterdagavond een activiteit willen organiseren ter afsluiting van het evenement. Het is een bewuste keuze om dit niet meer te doen. In het verleden werden er muzikale optredens op zaterdagavond georganiseerd die weinig publiek trokken. De ervaring wijst uit dat als het publiek overdag al op het evenement is geweest ze 's avonds niet weer terugkomt. 

 

SHANTYKOOR Daarentegen is de publieke belangstelling op vrijdagavond wel groot om naar de gearriveerde en verlichte boten te komen kijken. Daarom vindt er op deze avond altijd een optreden van een shantykoor plaats. Op vrijdag 1 september zal het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren 's avonds vanaf 20.30 uur optreden bij de verlichte boten. Het koor verzorgt drie keer een optreden van een half uur. Voor het optreden van het koor krijgen de schippers eerst een captainsdinner aangeboden.

 

WEGSLEEPREGELING Vrijdag 1 september geldt er na 21.00 uur een wegsleepregeling op de parkeerplaats naast het stadhuis. Op zaterdag 2 september is de wegsleepregeling op zowel de parkeerplaats naast het stadhuis als de Westkadijk van kracht. Op zondag 3 september vertrekken de meeste sleepboten om 9.00 vanaf de Arkervaartbrug en op maandag 4 september vertrekken de laatste sleepboten om 10.00 uur. De boten varen naar de Arkersluis om te schutten. Een mooie gelegenheid om het varend erfgoed in werking te zien.

 

Informatie: tel: 033-2453230/06-24507349, www.nijkerksesleepbootdagen.nl of e-mail: nijkerkse-sleepbootdagen@live.nl