• Foto: Henk Merjenburgh

Meerderheid raad gaat voor koopzondag

NIJKERK PRO21, VVD en De Lokale Partij (DLP) willen het mogelijk maken om winkels op zondag open te stellen. De fracties zullen daarvoor samen een motie indienen bij de behandeling van de Voorjaarsbrief in de gemeenteraad op 29 juni aanstaande. Dat melden de drie partijen in een persbericht. Samen vormen deze drie partijen een meerderheid in de gemeenteraad, met veertien van de 27 zetels.

PRO21-fractievoorzitter Antoinette de Bruin: ,,De ontwikkelingen in de detailhandel gaan heel snel. Al vele maanden zijn wij in gesprek met de ondernemers. Winkeliers geven aan dat ze grote zorgen hebben over de toekomst, omdat steeds meer inwoners inkopen doen in bijvoorbeeld Vathorst en Hooglanderveen. Daarnaast blijkt uit alle feiten dat het gesloten houden van de winkels schadelijk is voor de Nijkerkse economie en werkgelegenheid. Dan moet je gewoonweg actie ondernemen. Geef de ondernemers een gelijk speelveld en de ruimte om te ondernemen."

De supermarktondernemers spreken van een groeiend omzetverlies van nu al tien procent en veertigduizend manuren minder werkgelegenheid in de Nijkerkse supermarkten. De VVD heeft de nieuwe feiten en ontwikkelingen besproken met coalitiepartners CDA en CU-SGP, maar die willen de winkels toch gesloten blijven houden. VVD-fractievoorzitter Van der Woerd: ,,De VVD vindt dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen of ze hun zaak op zondag open willen stellen. Nu de feiten zo duidelijk zijn, is het niet verantwoord om tegen beter weten in Nijkerk en Hoevelaken nog langer op slot te houden. Wij moeten onze ondernemers nu echt de ruimte geven om de concurrentie aan te gaan, anders is de schade straks niet te overzien en willen nieuwe bedrijven zich niet meer in Nijkerk vestigen."

De Nijkerkse ondernemersvereniging NOV en de Hoevelakense ondernemersvereniging OVH hebben onlangs een dringend beroep gedaan op de gemeenteraad om op korte termijn zondagsopenstelling mogelijk te maken. DLP-fractievoorzitter Klompenhouwer: ,,Alle partijen hebben de mond vol van vitale kernen, maar als je een project zoals de Oosterpoort echt wilt laten slagen, moet de politiek boter bij de vis geven en zondagsopenstelling mogelijk maken. Nijkerk ligt niet op een eiland."

De drie partijen willen dat het een vrijwillige regeling wordt, vergelijkbaar met buurgemeente Amersfoort, waarbij ondernemers zelf kunnen bepalen of zij op zondag wel of niet open gaan.