• Gerwin van Luttikhuizen

Meer woningen dan gepland in Nijkerkerveen

NJKERKERVEEEN In deelplan 1a in Nijkerkerveen kunnen ongeveer zeventig woningen worden gebouwd. Dat zijn er rond de dertig meer dan waarover in september van dit jaar in de gemeenteraad werd gesproken.

Wijnand Kooijmans

Er worden dertien dure twee-onder-één-kap of vrijstaande woningen gebouwd en 33 middel dure hoek- rijwoningen. Verder komen er 21 hoek- en rijwoningen in de huur-en goedkope koopsector). Het plan wordt compleet gemaakt door de komst van vier woon-werkkavels. Het plan ligt momenteel ter inzage.

Er wordt volledig gasloos gebouwd terwijl daarnaast zo veel mogelijk aan de BENG-eisen wordt voldaan. Het gaat dan om bijna energieneutraal bouwen. Er wordt onder meer glas- en muurisolatie toegepast waarvoor een duurzaamheidslening kan worden verkregen. Volgens wethouder Wim Oosterwijk is het wat betreft de gewenste duurzaamheid een compromis tussen alles of niets.

Alle ondernemers in het gebied zijn actief benaderd door de gemeente. Wie dat wenste is een gesprek gevoerd. Volgens Oosterwijk heeft dit niet tot wijzigingen van het plan geleid. Tegen het plan kunnen zienswijzen (bezwaren) ingediend. Oosterwijk verwacht dat in april het plan, compleet met een beoordeling van de bezwaren, aan de gemeenteraad kan worden aangeboden voor vaststelling.

In de gemeenteraad heeft het plan in het verleden tot de nodige discussie geleid. Onder meer werd door de raad een motie aangenomen waarin het college werd opgedragen eerst met de ondernemers in het gebied te gaan praten voor de plannen verder werden uitgewerkt. Later bleek dat dit niet was gebeurd.