• Marja Willems met haar eerste boekje Lief de Engel.

    Maranke Pater

Marja Willems maakt kinderboek

NIJKERK Marja Willems heeft het kinderboekje 'Lief de Engel' geschreven en geïllustreerd. Het is het eerste boekje in een serie kinderboekjes voor peuters en kleuters.

 

Marja Willems haalde vorig jaar positiviteitsgoeroe Michael Pilarczyck naar Nijkerk voor een lezing waarbinnen het vooral draaide om je persoonlijke ontwikkeling. Waarna ze het boek 'Think and Grow Rich' van Napoleon Hill (Nederlandse vertaling Michael Pilarczyk) las. Willems: ,,Het boek zette mij aan het denken: 'Waarom lees ik dit pas op mijn 48e?.' Eerdere columns gingen al over het feit dat we niet meer bij aangeboren eigenschappen als aanpassingsvermogen kunnen. Op het moment dat we geboren worden, zijn we niet negatief ingesteld. Gaandeweg je leven kom je allerlei belemmeringen tegen, er worden dingen van je verwacht en je wordt als kind gelijk een traject ingeduwd. Dit brengt meteen onzekerheid met zich mee." 

LIED Het boek liet haar niet los en Willems besloot een eigen boekje te gaan maken vanuit de principes 'Think and Grow Rich' voor peuters & kleuters. Soms stond ze midden in de nacht op om versjes te schrijven of om tekeningen te maken voor haar boekjes. ,,Ik zette vaak het liedje 'Like an Angel' van the Kelly Family op, om inspiratie te krijgen. We zijn allemaal een engel op volwassen niveau. Een engel is niet bijzonder en uniek, we kunnen allemaal een engel zijn."

Haar boekjes zijn bedoeld om kinderen een positief beeld van zichzelf te geven. ,,Of je nu groen, geel, paars, klein, dik of dun bent, je mag er zijn. Ik vertaal die boodschap door de figuurtjes die in mijn boekjes voorkomen." Naast Lief de Engel is er bijvoorbeeld Fier de Mier met het onderwerp 'zelfbeeld'. Zonne de Bloem gaat over delen en samen. ,,Samenzijn is voor kinderen ook heel belangrijk omdat je ook andere mensen nodig hebt in je leven."

Blub de Drup is een druppel die kan (om)denken in spannende situaties. Hupsje het Rupsje is een rups die het gevoel blijft vasthouden dat hij heel mooi zal worden als hij groot is."

POSITIVITEIT Per definitie benadert Willems in haar verhalen de lezer niet negatief. ,,Alles wat ik omschrijf benader ik vanuit positiviteit. Waarom zou je een negatief voorbeeld moeten geven om een kind iets positief te laten ervaren? Ik mis dit nog weleens in kinderboeken, daarin wordt vaak een probleem gesteld dat een kind zou hebben. Ik wil kinderen in hun eigen kracht zetten en geen voorbeeld stellen. Wees je eigen voorbeeld en blijf dichtbij jezelf in plaats van naar een ander te kijken." De tekeningen in het boekje zijn ook alles behalve perfect. ,,De lijntjes lopen niet allemaal strak in elkaar over, soms mist er een stukje. Ik wil hiermee laten zien dat niet alles perfect hoeft te zijn en zeker mensen niet." 

BUNDEL Alle boekjes die na elkaar zullen uitkomen worden gebundeld in het 'Doosje van Vertrouwen'. ,,Ik wil peuters en kleuters graag weerbaar maken. Mochten ze op latere leeftijd gepest worden, dan hebben ze eerder al geleerd dat ze er hoe dan ook mogen zijn. Ze komen sterker in hun schoenen te staan als ze positief door hun omgeving worden benaderd. Dan kunnen ze het leven beter aan. Dit klinkt misschien groots, maar ik geloof er echt in."

Lief de Engel verschijnt vanaf 13 november  in de boekhandels en bol.com. De boekjes zijn te koop voor 6,95 euro. Voor meer informatie: marja.willems@live.nl. De presentatie van 'Lief de Engel' vindt plaats op 12 november a.s. van 15.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek.