Mantelzorgers in het zonnetje

NIJKERK Op 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Reden voor de Gemeente Nijkerk om in samenwerking met Sigma een aantal inwoners die intensief voor een naaste zorgen in het zonnetje te zetten. In de gezellige sfeer van grandcafé De Postkamer gingen zij in gesprek met het bestuur en medewerkers van de Gemeente Nijkerk. Als verrassing kregen zij van wethouder Marly Klein een cadeaubon en boeket uitgereikt. De cadeaubon werd uitgereikt in het kader van de aftrap van de nieuwe regeling voor mantelzorgwaardering. Mantelzorgers kunnen zich hiervoor nog aanmelden tot 4 december.

Thema van de landelijke Dag van de Mantelzorg was dit jaar 'Laat je zien!'. Dit thema was goed van toepassing op de ontwikkelingen in Nijkerk. De afgelopen weken is de gemeente bezig geweest ervaringen, wensen en ideeën rondom mantelzorg boven tafel te krijgen. Mantelzorgers en andere betrokkenen, zoals vrijwilligers en professionals uit de zorg, hebben hiervoor hun verhalen gedeeld. Een van de mantelzorgers vertelde: ,,Het is heel raar opeens met mensen samen te komen die ook voor iemand zorgen. Je hebt allemaal een eigen verhaal. Maar toch loop je ook tegen dezelfde dingen aan zoals het uitzoekwerk en geregel, niet meer even spontaan erop uit kunnen, altijd voor twee moeten denken. Het is best fijn om oplossingen en tips van anderen te horen en te zien hoe krachtig we allemaal op onze manier zijn geworden."

Op basis van alle verhalen kijkt de gemeente hoe de ondersteuning van mantelzorgers verbeterd kan worden. Een groep van vertegenwoordigers van Sigma, Gebiedsteams, de Nederlandse Patiëntenvereniging en de Wmo-adviesraad denkt hierover mee.

De aanwezige mantelzorgers kregen in de Postkamer een cadeaubon ter waarde van vijftig euro uitgereikt. Zij waren een van de eerste mantelzorgers die deze cadeaubon ontvingen in het kader van nieuwe regeling voor mantelzorgwaardering. Eerder verstrekte de rijksoverheid jaarlijks een 'mantelzorgcompliment' via de Sociale Verzekeringsbank. Door alle veranderingen in de zorg is deze regeling gestopt en zijn gemeenten verantwoordelijk voor een jaarlijkse blijk van waardering voor mantelzorgers. Partners, familieleden of vrienden die lange tijd voor een naaste zorgen, komen vanaf dit najaar in aanmerking voor de mantelzorgwaardering van de gemeente Nijkerk.

Mantelzorgers moeten zichzelf aanmelden. Op www.sigma-nijkerk.nl staat het aanmeldformulier. Aanvragen kunnen tot 4 december worden ingediend. Meer informatie: tel. 033-2474830 of via mantelzorg@sigma-nijkerk.nl.