• De Unica Foundation biedt technische ondersteuning bij de eerste levensbehoeften.

    Unica Foundation

'Beetje techniek kan al verschil maken in derdewereldland Nepal'

HOEVELAKEN Roy Voss komt, als één van de oprichters en bestuurslid van de Unica Foundation, al meer dan tien jaar in Nepal. Bij elk bezoek ziet hij met eigen ogen de transformatie van dit derdewereldland als gevolg van nieuwe technologie. ,,De zonnepanelen en zendmasten schieten als paddenstoelen uit de grond; zelfs in de meest afgelegen gebieden is er steeds vaker stroom en bereik."

Nepal is een land in ontwikkeling. Dat is goed te zien in grote steden als Kathmandu en Pokhara, waar de welvaart snel toeneemt. Maar de impact van technologie is volgens Voss misschien nog wel veel groter in de afgelegen gebieden, waar de Unica Foundation sinds twaalf jaar actief is. De stichting werd in 2007 opgericht door Unica, een van de grootste allround technisch dienstverlener van Nederland, met het hoofdkantoor in Hoevelaken.

De Unica Foundation biedt technische ondersteuning gericht op de eerste levensbehoeften: hygiëne, gezondheid, veiligheid en educatie. Voss: ,,Met de aanleg van pompsystemen krijgen geïsoleerde bergdorpen toegang tot schoon drinkwater. Verbeterde kooktoestellen zorgen voor een gezonder klimaat in huizen. En zonnepanelen wekken elektriciteit op, voor verlichting, kleine koelkastjes en het opladen van mobieltjes. Die zijn van levensbelang, bijvoorbeeld om in uiterste medische noodsituaties een helikopter op te roepen. En ziekenhuizen kunnen antibiotica en andere medicijnen gekoeld veel langer bewaren." Volgens Voss kan met relatief eenvoudige techniek veel worden bereikt. ,,De levensomstandigheden van mensen verbeteren, hele gemeenschappen komen tot ontwikkeling. Kinderen kunnen naar school, omdat ze niet meer drie uur per dag hoeven lopen om water te halen."

SLIMME POMPEN Ook de Unica Foundation gaat mee met de voortschrijdende techniek. ,,We begonnen met drinkwatersystemen gebaseerd op zwaartekracht", vertelt Voss. ,,Hiermee konden we water uit hooggelegen bronnen via pijpleidingen naar lagergelegen dorpen transporteren. Met de huidige slimme, energiezuinige pompsystemen zijn we in staat om nu ook drinkwater naar hooggelegen dorpen te pompen. We kunnen de pompen koppelen aan zonnepanelen, op afstand data uitlezen en de systemen optimaliseren. Ook hoeven we de installaties niet te importeren, want we werken samen met lokale leveranciers. Dat is makkelijker en zo ondersteunen we de lokale economie."

REUZESTAP Toch maakt Voss zich ook weleens zorgen. ,,In Nederland zijn we opgegroeid met technologie. Gedurende decennia zetten we steeds kleine stapjes die ons leven leuker en gemakkelijker maken. De mensen in Nepal maken in één keer een reuzestap. De ene dag verbouwen ze nog rijst bovenop een berg, de volgende dag zien ze de hele wereld op een nieuwe led-tv. Soms zou je de mensen wel willen beschermen tegen de stortvloed aan onnodige informatie. Alhoewel, wij breken ons hoofd over de transitie van fossiele naar alternatieve energie, terwijl dat in Nepal de primaire energiebron is. Zij lopen in dit opzicht dus op ons voor."

Meer info: www.unicafoundation.nl.