• Pal voor de toren kon men genieten van een een diner van een aantal gangen.

    Maranke Pater

Lopend buffet aan de voet van de toren

NIJKERK Het Torendiner was het klapstuk van een reeks acties om de Mooiste van Nederland verlicht te krijgen. De stichting de Mooiste Verlicht heeft een bedrag van 5000 euro weten op te halen met een compleet diner voor 150 genodigden. Gerard van den Tweel sponsort de rest van het bedrag om de toren van de Grote Kerk uitgelicht te krijgen.

Maranke Pater

Een lopend buffet aan de voet van de toren. Het is nog nooit eerder, of héél lang geleden voorgekomen dat een bont gezelschap aan Nijkerkers hier gezamenlijk hun avondmaal nuttigde. Als volleerde obers lopen de mensen van de Postkamer en de leden van de Lions zich hun benen uit het lijf om het evenement logistiek te ondersteunen. Hanita Tijsseling staat achter de bar om mensen bij deze zomerse temperatuur van 30 graden van een koel drankje te voorzien. Tijsseling: ,,Het sfeertje is helemaal goed. We waren even bang voor het weer  We waren even bang voor het weer en zijn daarom blij met de tenten die we om schaduw te creëren hadden opgezet.”

HART VOOR DE TOREN De Lions hebben goede ervaringen met benefietdiner Proef de Herfst en daarom verleenden ze hun hulp graag aan het Torendiner. Tijsseling: ,,Je hoeft als serviceclub niet altijd te sponsoren in geld. Soms kunnen extra handjes ook heel prettig zijn. En omdat we allemaal in Nijkerk wonen, hebben we ook hart voor de toren.” Saskia van den Berg-Ebbenhorst is conservator van het museum, maar vandaag helpt ze bij de organisatie en zet zij zich in de bediening in. Het museum verzorgt deze middag en avond diverse rondleidingen in de toren. Van den Berg-Ebbenhorst: ,,Het gaat fantastisch en het weer is goed. Ik heb altijd gezegd dat Nijkerk historisch gezien minder hagel over zich heen kreeg dan haar omgeving, iets waardoor de tabak goed groeide.”

VERLICHTING Het weer blijft een terugkerend thema in de gesprekken met bezoekers. Ook burgemeester Renkema is aanwezig. Renkema: ,,Het is verrassend om te zien hoe makkelijk je dit plein kunt afschermen en er een evenement kunt organiseren. We hebben vanavond een kleine sneak preview gehad van hoe de verlichting er uit komt te zien. Het hele traject heeft voor de stichting De Mooiste Verlicht een lange aanlooptijd gehad maar het lijkt erop dat de verlichting er gaat komen”

Gerard van den Tweel heeft samen met zijn echtgenote een ereplaatsje gekregen, pal voor de deur van de kerk. Van den Tweel: ,,Ik vind het heel mooi dat ik bij de entree van de kerk zit, onder de toren van de Nijkerkse gemeenschap. Een paar maanden geleden heb ik nog de laatste lei op het dak mogen leggen. Ik voel me hier thuis als rooms-katholiek en ben er trots op dat ze mij deze plek hebben gegund.”

KLETSNAT Als het noodweer toch ook over Nijkerk heen trekt, ontstaat er een bijzondere situatie op het plein. Marcelle Warringa: ,,Eén van de tenten waaide weg, iedereen ging dus aan te stokken hangen om de tenten op de grond te houden. We waren allemaal kletsnat en koud. Maar het was wel gezellig."

De Mooiste Verlicht blijft voorlopig nog even doorgaan met het inzamelen van gelden om de toren verlicht te krijgen. Voor meer informatie: demooisteverlicht.nl.