• De Trans-Sibersiche Spoorlijn loopt tussen Siberië en Mongolië.

    Henny van Hoek

Lezing Trans-Siberische Spoorlijn bij Vrouwen van Nu

HOEVELAKEN Het bestuur van Vrouwen van Nu biedt elk jaar voor de Open Avond een interessant onderwerp aan. Op woensdag 16 november komt het echtpaar Wagenvoorde naar Hoevelaken om een power point presentatie te geven over hun reizen met de Trans-Siberische Spoorlijn.

Anneke Martini

Deze avond - in Dorpshuis De Stuw - is vrij toegankelijk voor leden en niet-leden en gezien het bijzondere onderwerp zeker interessant ook voor mannen. Het is tevens een goede gelegenheid kennis te maken met deze actieve afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen.

De heer en mevrouw Wagenvoorde begonnen tien jaar geleden aan hun reeks avonturenreizen naar verre landen met een bezoek aan China, Tibet en Nepal. Twee jaar later volgde een reis naar Moskou en een tocht met de Trans-Siberische Spoorlijn naar Siberië en Mongolië. Aly en Cees Wagenvoorde verzorgen power point presentaties voor verenigingen, bibliotheken en andere geïnteresseerden over hun belevenissen in Aziatische landen, andere delen van de wereld en over hun lange wandeltochten in binnen- en buitenland. Zij vertellen over de cultuur, geschiedenis en natuur van elk land. Daarnaast zijn er lezingen over kunst en cultuur in Moskou en Beijing alsmede de geschiedenis van de Westerse kunst.

De lezing gaat over een reis van 27 dagen van Moskou via Siberië en Mongolië naar Beijing; een treinreis van Rusland naar China waarvan velen alleen maar dromen. Deze presentatie is een goede gelegenheid om inzicht te krijgen en om nieuwsgierigheid op te wekken. Hoe is het om dagenlang in een trein te zitten? Is er dan een beetje privacy en hoe is het gesteld met de veiligheid? Is er contact tijdens de reis met medetoeristen en reizen er ook 'gewone' Russen mee?

,,Je hoort vaak dat er eindeloze berkenbossen zijn in Siberië. Maar welke mensen leven er eigenlijk in de buurt van de spoorlijn en is het er niet onmenselijke koud? Bovendien Siberië is toch een gebied voor bannelingen en lijkt toch niet aantrekkelijk als vakantiebestemming? We nemen de bezoeker tijdens de lezing mee vanuit Moskou door Siberië en Mongolië om na 5000 kilometer de metropool Beijing te bereiken. Misschien begrijpt bezoeker na afloop iets van onze fascinatie voor o.m. het grote Russische rijk met diens rijke geschiedenis. Het was de Russische tsaar die op het idee kwam een spoorlijn aan te leggen door het slecht toegankelijke Siberie. Waarom had hij belang bij zo'n spoorlijn? Toch een land vol sneeuwstormen en gevangenkampen? Hoe kun je in zo'n onherbergzaam gebied en onder zulke barre omstandigheden een spoorlijn aanleggen en waarom zou je dat willen? Hoe zag die eerste trein er uit en wie reisden ermee? Deze lezing geeft niet alleen antwoord op deze vragen, maar geeft ook een kijkje in de steden Moskou, Jekaterinenburg, Irkoetsk en Beijing."

Woensdag 16 november in Dorpshuis De Stuw op de Brink in Hoevelaken, aanvang 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. Gratis entree, ook mannen.

Voor meer informatie: cedars.educatie@live.nl.