• Verzetsheld Frans Tromp werd op 24 september 1942 gefusilleerd.

    Eigen foto

Lezing over verzetsheld Frans Tromp

NIJKERK Het was zondag 24 september precies 75 jaar geleden dat verzetsheld Frans Tromp uit Hoevelaken gefusilleerd werd, samen met zijn verzetsvrienden Pieter Vijge en Rijk Hooijer. Vanaf die datum is het stof van de geschiedenis over deze personen gekomen. Voor Gijs de Vries uit Scherpenzeel is dit  aanleiding om alles in het werk te stellen dit stof weg te blazen, om de werkelijke betekenis van hun inzet naar boven te laten komen.

Gerrit Steen

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei van dit jaar werd in Hoevelaken stilgestaan bij het privéleven van Frans Tromp. De Vries: ,,Voor mij bleef er nog een groot aantal vragen onbeantwoord, zoals wat is nu de werkelijke betekenis geweest van zijn rol binnen het verzet in Nederland? Welke rol zou hij gespeeld kunnen hebben, gezien zijn contacten, als hij niet in 1942 gefusilleerd was? Wie waren de mensen met wie hij in verzet kwam? Wat was zijn rol? Waarom werd hij ter dood veroordeeld?"

ANTWOORDEN In de afgelopen maanden heeft Gijs de Vries intensief naar antwoorden op deze vragen gezocht en ook de komende tijd heeft hij nog veel tijd nodig hebben om tot gefundeerde antwoorden te komen. Op 17 november houdt hij voor Historisch Hoevelaken daarover een lezing. De Vries: ,,Vanuit zowel de Duitse als Engelse archieven heb ik over Frans Tromp al veel gegevens kunnen achterhalen. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met de familie van de omgekomen verzetsmensen. In mijn lezing en een aantal artikelen wil ik een beter inzicht geven in de betekenis die Frans Tromp in het verzet gespeeld heeft."

In Hoevelaken leeft zijn naam tastbaar in de herinnering voort, onder meer door een gedenksteen in de Schimmelpenninck van der Oyeschool, via de schietvereniging die zijn naam draagt en via de naamgeving van de Frans Tromplaan.