• Daan Speelman kwam voor een Collegetour op het Corlaer College langs.

    Kees van den Heuvel

Leerlingen Corlaer College adopteren een voorstelling

NIJKERK Adopteer een voorstelling is een project van Theater Stroud waarbij een schoolklas van het Corlaer College een voorstelling van een bekende cabaretier adopteert. Dit jaar was er in de laatste momenten van de voorbereiding even paniek, omdat de helft van het duo Speelman&Speelman afhaakte en de voorstelling in Putten niet doorging. Cabaretier Daan Speelman kwam alsnog voor een Collegetour langs op het Corlaer College en cabaretier Pieter Derks laat nu zijn voorstelling 'adopteren' door de leerlingen.

Maranke Pater

Dubbel feest voor de scholieren van de kunstklas van 4 Havo van het Corlaer College. In contact komen met twee bekende cabaretiers en hen intensief begeleiden, dit staat de komende weken op het programma. Zo is er een persgroep ingesteld die de contacten met de pers verzorgt, zijn er leerlingen die actief zijn in het flyeren voor de voorstelling, helpen er leerlingen bij de kaartverkoop en de ontvangst van de bezoekers en is er een groep verantwoordelijk voor het begeleiden van de artiest.

Rosemarie Landman, programmeur van het theater: ,,Sinds 2012 wordt het project gehouden met een schoolklas uit de regio. Eerst was dit het Groevenbeek College maar sinds enkele jaren het Corlaer College."

KENNISMAKING Vorige week zijn de leerlingen in het auditorium van de school bijeengekomen voor college van cabaretier Daan Speelman. Landman: ,,We hebben eerder Adopteer een voorstelling gedraaid met onder andere cabaretiers Pieter Derks, Johan Goossens, Arie Koomen en Silvester Zwaneveld, Ali B. en Javier Guzman. We kennen Joost en Daan Speelman al jaren dus het was erg leuk dat ze mee wilden doen aan dit project.''

Wegens familieomstandigheden moest Joost Speelman afhaken. Landman: ,,Gelukkig wilde Pieter Derks, die de eerste cabaretier was die meedeed aan dit project wel inspringen. Onlangs hebben we met hem samen ook Adopteer een voorstelling in het theater van Hierden uitgevoerd met een schoolklas." Toch was Daan Speelman de beroerdste niet en kwam hij naar het auditorium. Speelman: ,,Jongeren beleven theater op een andere manier. Ik wil ze laten zien hoe leuk een theatervoorstelling kan zijn."

VRAGEN Al twintig jaar maakt hij samen met zijn broer muziek. De leerlingen mochten hem daar van alles over vragen. ,,Ik heb als kind in het koor van Kinderen voor Kinderen gezongen. Wat later ontdekten mijn broer en ik dat als we samen zongen dat er een mooie harmonie ontstond. We hebben dit zo ontwikkeld dat het ons eigen geluid werd. Uiteindelijk zijn we naar de Theateracademie gegaan en hebben we hier ons vak van gemaakt. Ons allereerste optreden was in Nunspeet maar we hebben in alle theaters in Nederland gespeeld."

SPOT De leerlingen zullen op vrijdag 6 april de voorstelling 'Spot' van Pieter Derks adopteren. Kaarten voor de voorstelling zijn te verkrijgen via www.theaterstroud.nl. Na de voorstelling mogen de leerlingen nog een exclusieve Collegetour bijwonen in de theaterzaal waar ze Pieter Derks het hemd van het lijf mogen vragen.