• Arjen Gerritsma
  • Arjen Gerritsma
  • ARJEN GERRITSMA GRAPHIC SOUND
  • Arjen Gerritsma
  • Arjen Gerritsma
  • Arjen Gerritsma

Leerlingen in actie voor Het Glazen Huys

NIJKERK Op basisschool De Koningslinde in Nijkerk vond maandagmorgen de aftrap plaats van het project 'Kinderen eigen baas'. Gesponsord met een 'startkapitaal' van 5 euro per leerling, komen de groepen 7 en 8 in actie voor Het Glazen Huys Nijkerk. Sponsoren Inclusief Gresbo en Jos Hoevelaken hielpen de leerlingen op weg.

Dennis van den Hoogen, voorzitter van Het Glazen Huys Nijkerk, vertelde de leerlingen over Het Glazen Huys Nijkerk en de goede doelen waar de opbrengst dit jaar naar toe gaat. Lokaal zijn dat de stichting Leergeld, de Dierenambulance en de Voedselbank. 3FM Serious Request, waar de helft van het geld naar toe gaat, vraagt dit jaar aandacht voor de ruim 900.000 kinderen wereldwijd die jaarlijks overlijden aan een longontsteking.

De leerlingen komen in actie door even 'eigen baas' zijn. Met een startkapitaal van 5 euro 'ondernemen' zij ruim twee weken voor de goede doelen. Jos van Laar, sponsor van groep 7, werkte in het verleden als wegenbouwmachinemonteur, vrachtwagenchauffeur, verhuizer en meubelmonteur voor werkgevers, maar begon drie jaar geleden voor zichzelf en combineert nu al zijn beroepen. De slogan van Jos Hoevelaken is: ,,Voor als je handen tekort komt." Zijn tips voor de kinderen: ,,Werk netjes en doe wat je belooft."

Adriaan Guliker, rayonmanager bij Inclusief Gresbo Post, vertelde over deze sociale onderneming die als sponsor aan groep 8 gekoppeld is. Bij Inclusief Gresbo werken zo'n 1.000 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De bedrijfsactiviteiten lopen uiteen van verpakken & montage tot groen en van schoonmaak tot postbezorging. Adriaan adviseerde de leerlingen vooral ook samen te werken: ,,Voor vijf euro kun je niet alles kopen, maar als je samenwerkt, heb je meer startkapitaal. Samen kun je meer doen."

Tijdens de presentatie kwamen bij de deelnemende leerlingen spontaan al veel ideeën op. ,,Ik ga ijs van autoruiten krabben", opperde een meisje. ,,Wij gaan koekjes bakken", zei een groepje van vier meiden. ,,Ik ga auto's schoonmaken", vertelde een jongen. Op de vraag hoe hij zijn 5 euro daarbij gaat gebruiken, zei hij: ,,Daar koop ik een spons voor en zeep." Toen hij vertelde dat hij voor 2 of 3 euro auto's wilde wassen, zeiden de sponsoren: ,,Daar kun je best meer voor vragen. Let erop dat je meer vraagt dan je uitgegeven hebt, anders verdien je niets." Met elkaar waren de kleine en grote ondernemers het erover eens dat een auto wassen voor het goede doel best 10 euro mag kosten. Na de aftrap deelden de klassensponsoren in de lokalen de felbegeerde 5-eurobiljetten uit. Op vrijdag 16 december gaan de klassen naar Het Glazen Huys om daar samen met hun sponsor de cheque met het eindbedrag te overhandigen.

Vanuit Het Glazen Huys Nijkerk wordt dit jaar van 12 t/m 17 december live radio en televisie gemaakt om geld op te halen voor de goede doelen.