Leden Bibliotheek lezen steeds meer e-books

NIJKERK/HOEVELAKEN In Nijkerk en Hoevelaken zijn er 910 leden van de bibliotheek die een account hebben aangemaakt om e-books van de Bibliotheek te kunnen lenen. Samen hebben zij in het eerste halfjaar van 2016 4.645 e-books geleend. Dat is een grote stijging want in heel 2015 waren er ruim 5300 e-books geleend.

Leden van de Bibliotheek kunnen gratis e-books lenen. De uitgebreide collectie e-books is te lezen op een tablet/iPad, smartphone, e-reader of computer. Gebruikers maken eenmalig een account aan via bibliotheek.nl/ebooks en downloaden de e-books vanuit de luie stoel. In de e-bookcollectie zijn duizenden titels te vinden: literaire romans, thrillers, streekromans, kinderboeken, poëzie en natuurlijk non-fictie over bijvoorbeeld reizen & landen, gezondheid & psychologie of waargebeurde verhalen. Leden kunnen elke 3 weken tot wel 10 e-books tegelijk lenen. 'Terugbrengen' gaat automatisch, na drie weken verdwijnen de boeken van de boekenplank. Als het e-book dan nog niet uit is kan het e-book nog een keer geleend worden.

Per 1 januari waren er 706 leden met een account voor e-books, per 1 juli waren dat er 910. Van deze 910 accounts hebben leden 428 minstens één e-book gedownload. Alle leeftijdsgroepen lezen e-books, maar de 40 -70 jarigen vormen de grootste groep e-book lezers. Ook kinderen lezen e-books, er zijn honderden e-books voor 0- 12 jarigen.

In verhouding met de andere uitleningen zijn de e-books nog maar een klein onderdeel van het totaal aantal uitleningen. In de eerste helft van 2016 zijn er ruim 140.000 'gewone' boeken uitgeleend. Dat betekent dat circa.drie procent e-books-uitleningen zijn.

Roel Zuidhof, directeur van de Bibliotheken Gemeente Nijkerk wijst op het gemak van e-books. ,,E-books zijn voor de vakantie ideaal, je hebt via je tablet of e-reader een extra voorraad leesvoer bij je waar je ook op vakantie bent. Met wifi kun je, waar je ook ter wereld bent, ook weer nieuwe uitzoeken en je hebt gewoon een complete bibliotheek op zak. We merken ook dat steeds meer leden buiten de vakantie e-books lenen. Het gaat om het gemak, de e-books kunnen 24 uur per dag geleend worden, ze zijn nooit uitgeleend en je bent nooit te laat met inleveren. Voor scholieren die nog snel een boek voor de lijst moeten lezen is zelfs een speciale e-book categorie "Lezen voor de lijst" aangemaakt. Een ander voordeel is dat de lettergrootte eenvoudig kan worden aangepast, als je ogen moe worden lees je gewoon door met een grotere letter."

Leners die nog geen e-books lenen kunnen bij medewerkers in de bibliotheek terecht voor hulp bij het maken van een account en het lenen van de e-books. Dit kan ook bij het iPadcafe dat iedere twee weken wordt gehouden in de bibliotheek van Nijkerk en Hoevelaken. Wel is belangrijk dat mensen hun eigen tablet of e-reader meenemen. Bij een e-reader moet ook de eigen laptop worden meegenomen. Het aanmaken en inregelen bij een e-reader is een eenmalige klus waar sommigen tegen op zien, maar de Bibliotheek helpt graag. Het lenen en lezen van de e-books is daarna heel gemakkelijk. Alleen een e-book abonnement kost €42,00. Voor leden van de bibliotheek is het gebruik van e-books gratis.