• Maranke Pater

Lammetjesdag bij Nijkerkse schaapskudde

NIJKERK Het overgrote deel van de Nijkerkse schaapskudde is bevallen van ruim tweehonderd lammetjes. Om deze geboortegolf te vieren wordt er aanstaande zaterdag een lammetjesdag gehouden in en rondom de schapenstal.

 

Schaapsherder Paul Aalbers noemt de lammerentijd een prachtige periode, maar wel intensief. ,,Tijdens de top van het aflammeren heb je binnen 2,5 week een grote babyboom onder de schapen. Als schaapsherder moet je er dan voor zorgen dat je 20 uur per dag ter beschikking staat van de dieren in de stal. Je moet jezelf er ook op instellen dat je weinig tot niet slaapt." Het resultaat mag er echter zijn. Alle lammetjes bevinden zich in goede gezondheid. Moederschapen worden de eerste 24 uur apart gezet met hun lammetjes zodat ze goed aan elkaars geuren en geluiden kunnen wennen zodat ze elkaar altijd weer terug kunnen vinden in de stal. Het allereerste lammetje werd in januari geboren.  ,,De dieren stonden die week net nog in de weide, dus het lammetje kwam in de buitenlucht ter wereld op het gras." Het is druk in de stal. Het is bijna voedertijd, dus er stijgt een koor van blatende schapen op. Moeders met meerlingen hebben een aparte stal, de wat oudere lammeren van begin januari buitelen in een andere box over elkaar heen, terwijl de moederschapen een oogje in het zeil houden. ,,Je merkt dat de oudere lammeren wat brutaler beginnen te worden. Die kennen geen angst meer en willen alles meemaken."

 

Het overgrote deel van de lammeren zal in de Nijkerkse schaapskudde opgenomen worden. ,,We proberen een goed rendabel schaap te fokken. De Nijkerkse kudde trekt niet rond, zoals veel schaapskuddes wel doen. Ze hebben een vaste omgeving waar ze in grazen." De kudde bestaat uit zwartkoppen, die een kruising zijn van het Veluwse Heideschaap en het Suffolkschaap. De witkoppen zijn volbloeds Veluwse Heideschapen. ,,De kudde loopt vooral op natuurlijk terrein en schrale heides. De schapen genieten van rijke weidegrond en bermgras en krijgen ruige kruiden te eten."

 

Tijdens de Lammetjesdag die van 13.00 tot 17.00 uur wordt gehouden kunnen bezoekers in de stal aan de Fliersteeg 19 kijken. Er wordt een apart deel ingericht als plek waar kinderen kennis kunnen maken met de leplammetjes, lammeren die met de fles zijn groot gebracht en dus gewend zijn aan mensen. ,,Bij droog weer wordt er buiten een strokasteel gebouwd. We zetten een springkussen op en kinderen mogen op een skelter rondrijden. In de tuin van de boeren die aan de schapenstal grenzen is een speeltuin waar kinderen zich ook in uit kunnen leven." De schaapsherder is zelf aanwezig om bezoekers meer te vertellen over zijn beroep en de Nijkerkse kudde. ,We willen er een jaarlijks terugkerend evenement van maken samen met ABZ Diervoeders en Sight Landscaping. We proberen nog meer activiteiten rondom de kudde te realiseren. We zijn er niet alleen om onderhoudstaken voor de gemeente uit te voeren maar ook voor de inwoners van de stad.

De schaapskudde is te volgen via Facebook: www.facebook.com/schaapskuddenijkerk.