• Kees van den Heuvel
  • Kees van den Heuvel
  • Kees van den Heuvel
  • Kees van den Heuvel

Laatste kerkdienst in oude Kruiskerk

NIJKERK Zondagavond vond in de gereformeerde Kruiskerk de laatste kerkdienst plaats in de oude stijl. Eerdaags wordt begonnen met een grote verbouwing van de kerk aan de Venestraat, dat precies een jaar in beslag zal nemen.

Kees van den Heuvel

Ondertussen zullen de kerkgangers onderdak vinden in de gereformeerde Goede Herderkerk aan het Willem-Alexanderplein. Na de verbouwing van de Kruiskerk wordt de Goede Herderkerk buiten gebruik gesteld.

De kerkenraad wil door de ingrijpende verbouw van de Kruiskerk het gebouw toekomstbestendig maken met een eigentijdse uitstraling, ,,in het bijzonder voor de toekomstige generatie; een kerkgebouw dat aansluit bij hun leefwereld en bij de huidige trends in gebouwen voor maatschappelijke voorzieningen en waarin zij worden uitgenodigd elkaar te ontmoeten.´´ Ook zijn de exploitatiekosten minder door alles onder te brengen op één locatie.

Tijdens de laatste kerkdienst in oude stijl ging dominee Overvliet voor, gevolgd door een presentatie van Willy Klok over de brand die de oude Kruiskerk op 30 juli 1975 trof. Dat ging gelardeerd met allerlei foto´s uit die tijd. Ook waren beelden te zien van de opbouw en opening van het nieuwe kerkgebouw in 1977. Ondanks het feit dat de Kruiskerk pas veertig jaar oud is, was een verbouwing noodzakelijk na het besluit om alle kerkelijke activiteiten van de gereformeerde kerk onder één dak te brengen.

Behalve dat de Goede Herderkerk verhuist naar de Kruiskerk, wordt ook afscheid genomen van het Kruispunt als vergaderlocatie. In de nieuwbouwplannen wordt het B.H. Steenwijkplein aan de zijde van de Venestraat helemaal volgebouwd. Tevens krijgen de vleugels van het kerkcomplex een opbouw voor vergaderruimte. Tenslotte zal achter het altaar een extra toegang worden gecreëerd. Op de eerste startzondag van september 2017 moet de verbouwing gereed zijn.