• Vlnr: Wim Heining, Sigmund Beitler, Nettie van Doorn, Robert Kreuning, Gerrit van Middendorp en Willem van den Broek.

    Gerrit Steen

Kwart eeuw Historisch Hoeflake

HOEVELAKEN De Stichting Historisch Hoeflake viert haar 25-jarig bestaan dit jaar met diverse activiteiten, onder meer door haar voorjaarsuitgave deze week huis-aan-huis in Hoevelaken te verspreiden. Voor later dit jaar staan onder andere een Hoevelakens Dictee, een extra fototentoonstelling met foto's en verhaaltjes van Hoevelakers onder de titel 'Mijn Hoevelaken' op het programma en een historische puzzeltocht voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in het dorp.

Gerrit Steen

Het initiatief voor een oudheidkundige vereniging kwam van Lions Club Hoevelaken. De serviceclub doneerde in 1993 een startbedrag van vijfduizend gulden (de opbrengst van een Lions Bingo-avond). ,,Sinds de start is er veel werk verzet om Historisch Hoeflake te laten groeien tot wat het nu is", aldus voorzitter Sigmund Beitler. ,,We tellen nu zo'n 750 'Vrienden van HH'. Deze Vrienden, adverteerders, sponsoren op ander vlak én een keur aan vrijwilligers maken het mogelijk onze doelstelling te realiseren: de plaatselijke bevolking bewust te maken van de historie en de eigen identiteit van Hoevelaken."

VERBONDEN Toen hij in juli 2016 na 41 jaar stopte met zijn actieve werk voor de vrijwillige brandweer, paste een voorzitterschap van Historisch Hoeflake Beitler goed. ,,Als geboren en getogen Hoevelaker ben ik zeer verbonden met dit mooie dorp. Hetzelfde geldt voor Gerrit van Middendorp, hij trad tegelijk met mij aan als penningmeester. Robert Kreuning en Wim Heining (wie kent ze niet…) zijn ook Hoevelakers in hart en nieren. Zij zaten al in het bestuur toen wij kwamen. Net als Willem van den Broek en Nettie van Doorn, die - alhoewel geen Hoevelakers van geboorte - zich allebei inmiddels al 24 jaar met veel enthousiasme inzetten voor onze stichting."

FOTOTENTOONSTELLING In de loop van de tijd zijn er binnen de stichting veel activiteiten ontplooid, aangepast en verder geprofessionaliseerd. Beitler: ,,Neem ons tweemaal per jaar verschijnende periodiek voor HH-Vrienden, voor onze website en ons Facebookaccount. Op alle drie wordt veelvuldig gereageerd: met aanvullingen, nieuwe verhalen, foto's of vragen. Hetzelfde geldt voor de fototentoonstellingen die onze fotocommissie ieder jaar houdt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Vanwege de overgrote belangstelling op Koningsdag 'in reprise', in Dorpshuis de Stuw, van 12.00 tot 16.00 uur."

,,Helemaal druk wordt het als we door HH gedigitaliseerde films vertonen", aldus Beitler. ,,Dat gebeurde onder andere met een aansprekende film uit 1962 en bij de vertoning van een documentaire die wij hebben laten maken over 'Het dagelijks leven van Hoevelaken in 2015'. Dit samen met de belangstelling voor onze historische wandelingen, lezingen op scholen en voor verenigingen en onze vertegenwoordiging in onder meer de Straatnamencommissie en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Nijkerk geven aan dat de historie van Hoevelaken bij veel mensen leeft. Een duizendste HH-Vriend inschrijven voor het einde van het jaar moet dus zeker wel lukken."