• De foto's zijn gemaakt in verlaten en vervallen landhuizen, boerderijen en fabrieken.

    René Bleeker

Kunstfoto van Hoevelaker René Bleeker in De Fundatie

HOEVELAKEN Museum 'De Fundatie' in Zwolle, met locatie Kasteel 'Het Nijenhuis' in Heino, houdt de zomerexpositie met als thema 'Europa'. Kunstenaars die diverse technieken beoefenen, stuurden één of meerdere werken in ter beoordeling door een drietal jury's. Dit is voor de Hoevelakense 'Urban Exploring'- fotograaf en ICT specialist René Bleeker een uitdagende uitnodiging.

Anneke Martini

Van hem zijn 'Urbex'-foto's geselecteerd, die mede worden geëxposeerd in gerenommeerde kunstcentra in Amsterdam en Haarlem. De foto's zijn gemaakt in verlaten en vervallen landhuizen, boerderijen en fabrieken, stille, lege plekken en afgesloten voor publiek. De fotografen die zich specialiseren in dit genre moeten toestemming vragen. ,,Deze locaties zijn interessant door het verhaal dat achter deze verlaten gebouwen schuilt. Ze roepen herinneringen op en de schoonheid van het verval leg ik vast. Het interieur moet onaangeroerd zijn alsof de bewoner het pand zojuist heeft verlaten. In een slaapkamer kun je bijvoorbeeld zien dat er een man heeft gewoond; met een bed, een wandelstok, flesjes medicijnen en een po", vertelt de getalenteerde 'Urbex' fotograaf.

,,Belangrijk in mijn werk is de lichtinval. Het vangen van het licht is mijn hobby, een sterk kenmerk van mijn foto's. De vergane glorie en verval wordt zo vastgelegd dat er een speciale sfeer ontstaat. De schoonheid van het verval." Op Instagram oogsten zijn schilderachtige werken veel lof. Terecht dat deze nu door een museum onder de aandacht van een groot publiek worden gebracht.