Kuipers opent Techlab Corlaer

NIJKERK Voor de opening van het TechLab en de afronding van interne verbouwingen in het vmbo-gebouw, hield ruimtevaarder André Kuipers vrijdag 27 november twee lezingen over hoe hij als astronaut in de ruimte terecht kwam en wat er allemaal bij komt kijken.

Gerrit Steen

Techniek en technologie worden steeds belangrijker in de samenleving, aldus conrector Ronald Schaefer, die André Kuipers aankondigde. ,,De vraag naar technisch personeel neemt toe. Het Corlaer College speelt op die ontwikkeling in, met meer aandacht en ruimte voor techniek. Het nieuwe Techlab is daarvan een voorbeeld. Het is 120 vierkante meter extra onderwijsruimte. Het Techlab is een zogeheten splitlevelruimte. Boven bedenken en ontwerpen de leerlingen technische oplossingen, beneden voeren ze die oplossingen uit met onder meer een grote 3D-printer. In het Techlab dagen we leerlingen uit. We leggen ze een vraagstuk voor. Hoe ga je dat met toepassing van techniek oplossen?"

Ronald Schaefer: ,,De bouw van het Techlab en de interne verbouwing sluiten ook aan bij naderende veranderingen in het beroepsgerichte middelbaar onderwijs in Nederland. Dat wordt met ingang van augustus 2016 meer modulair opgezet; leerlingen van verschillende beroepsrichtingen kunnen bij elkaar bepaalde modules volgen. Alle muren zijn letterlijk en figuurlijk afgebroken. Als professional word je veel breder geschoold. Het Corlaer College grijpt de voorgeschreven verandering aan om technische vakken nog breder aan te bieden. Ook voor leerlingen van vmbo-t, havo en atheneum die geïnteresseerd zijn in techniek. Wij vinden dat techniek verder de school in moet", aldus Ronald Schaefer.

Voormalig astronaut André Kuipers zette de opening van het Techlab kracht bij, met twee lezingen over duurzaamheid, technologie en innovatie. Omdat er veel belangstelling voor was, week de school uit naar de naastgelegen sporthal Corlaer. Kuipers maakte tevens bekend wie de winnaar was van de wedstrijd die het Corlaer College uitschreef, onder basisscholen en enkele andere middelbare scholen in de regio. De opdracht: ontwikkel een machine om zwerfafval te verminderen of op te ruimen. De machine zelf moet bovendien van zwerfafval gebouwd worden. De leerlingen presenteerden hun uitvindingen in de ochtend en kregen 's middags de gelegenheid om technische workshops te volgen. .

André Kuipers besloot zijn lezing met: ,,We hebben een groot tekort aan technici in Nederland, een hoop bedrijven kunnen geen goede mensen vinden - op alle niveaus. Daarnaast zijn er een heleboel mensen werkeloos, dus ergens is er een mismatch. Ook is het imago van de techniek verkeerd. Mensen denken vaak aan vuile handen in een overall. Dat is niet meer zo. Kijk maar eens naar bedrijven als Philips en ASML. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op en er een mooie carrière in maken. De maatschappij heeft technici hard nodig."

foto André Kuipers en burgemeester Renkema bij de opening van het Techlab.