• KNB

Kors uit Nijkerk naar NK metselen

NIJKERK Kors Ruler uit Nijkerk doet van 11 tot en met 13 april mee aan het NK metselen in het Friese Grou. De 16-jarige leerling van De Meerwaarde in Barneveld gaat daarin de strijd aan met de andere finalisten uit het hele land. Een van de andere finalisten is een leerling van het Van Lodenstein College in Hoevelaken, Gert-Jan Pater uit De Klomp. Naast de titel 'Beste Metseltalent van 2018' maken de deelnemers kans op de felbegeerde 'Zilveren Troffel'.

Meer informatie over de deelnemers staat op metselwedstrijden.nl. In totaal nemen twaalf VMBO-metselleerlingen uit heel Nederland deel aan de finale van het NK metselen 2018.

GOED VAKONDERWIJS Met het organiseren van landelijke vakwedstrijden voor jonge metselaars promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) al sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Het wil daarmee de instroom van jonge metseltalenten bevorderen en goed vakonderwijs stimuleren. Dat blijft van groot belang, zeker op een moment dat de bouw voor een grote maatschappelijke opgave staat en een tekort aan vakkrachten waaronder metselaars dreigt.

WERKSTUKKEN De te realiseren finalewerkstukken zijn drie toegangspoorten tot het Wilhelminapark in Grou. De poorten zijn ontworpen door twee architectuurstudenten van de afdeling Bouwkunde aan de TU Delft. De namen van de finalisten worden opgenomen in de werkstukken door middel van een speciale lasermarkeertechniek. Deze techniek wordt ook toegepast in het door Daniel Libeskind ontworpen Namenmonument in Amsterdam.

PROGRAMMA De finale duurt van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 april. De eerste wedstrijddag start met de opening van de wedstrijd. De deelnemers metselen woensdag, donderdag en vrijdagmorgen aan de werkstukken. Vrijdag rond het middaguur zijn de werkstukken gereed, waarna om 14.30 uur de symbolische overdracht plaatsvindt. KNB draagt de werkstukken over aan de gemeente Leeuwarden. De winnaar van het kampioenschap ontvangt de Zilveren Troffel uit handen van de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone.